Alle vestigingen van dbieb zijn vanaf donderdag 19 november weer open. Voor vragen over de onze dienstverlening en de Coronarichtlijnen verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten en spreekuren gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

Ivana Ivkovic | Hoe te sterven?

Ivana Ivkovic

Het leven is al maakbaar, nu nog de dood. Want als het einde van het leven onvermijdelijk is, willen we tenminste een mooi, waardig en betekenisvol afscheid. De dood is ons ultieme uur van de waarheid. Het eindpunt van ons levensverhaal.

Het liefst zouden we dan alle losse eindjes aan elkaar willen knopen en het geheel omsmeden tot een zinvol geheel. Maar is het mogelijk om goed en waardig te sterven, vraagt de filosofe Ivana Ivkovic zich af naar aanleiding van het overlijden van haar vader. De dood is tenslotte pijnlijk, lelijk en naar. En wat doet het eigenlijk met ons; de wetenschap dat het einde nabij is? Wat verandert er als de dood niet langer ‘slechts’ een puntje aan de horizon is in een onbepaalde toekomst, maar dichtbij komt? Wat kunnen we doen met de tijd die ons nog rest als we die tijd kunnen tellen in maanden, dagen of uren; tijdseenheden die we kunnen afstrepen totdat ze allemaal op zijn?

Over Ivana Ivkovic
Ivana Ivcovic (Belgrado, 1974) studeerde filosofie in Tilburg en is eigenaar van NoWishFulThinking. De ‘missie’ van dit bureau is om filosofie te brengen bij een breed publiek, vanuit de stellige overtuiging dat filosofie een plaats heeft in het publieke leven. Ivana combineert haar academische werkzaamheden met een breed scala aan publieke activiteiten. Ze schrijft interviews, recensies en essays voor o.a. Psychologie Magazine en Trouw. Daarnaast organiseert ze allerlei cursussen en evenementen, waarbij filosofie altijd de spil is.


Lees meer over Ivana op haar website.