In dbieb Stiens is tot de verhuizing geen WiFi beschikbaar. Daardoor kunnen de werkplekken niet gebruikt worden. Kopiëren is wel mogelijk. Ook belastingaangifte doen in dbieb Stiens is mogelijk.

Julia Janssen

Julia Janssen is kunstenaar en onderzoekt de invloed van digitalisering op onze fysieke wereld. Ze maakt de uitdagingen van data, kunstmatige intelligentie en (surveillance) technologie tastbaar.

Met haar interactieve- en performatieve installaties maakt ze het publiek vaak onderdeel van het werk. Zo creëert ze ervaringen die mensen aan het denken zet over de toekomst van het internet. Hoe gaan we om met vrijheid, autonomie, gelijkheid en democratie in een data-gedreven samenleving?

Julia is onder andere bekend van het project '0.0146 seconds’: een collectieve voorleesperformance van honderden privacyvoorwaarden en ‘Dear data, how do you decide my future’: een interactieve installatie op Lowlands 2022. Daarnaast is ze actief als ambassadeur van Stichting Data Bescherming Nederland in een rechtszaak tegen Twitter.

Over Julia Janssen

Janssen geeft je een inkijkje in haar onderzoek, visie en manier van werken. Op beeldende en verhalende wijze neemt ze je mee achter de oppervlakte van het internet. Ze laat je anders nadenken over digitale processen zoals toestemming geven, het trainen van algoritmen en jouw digitale identiteit. Studio Julia Janssen creëert beweging. Niet naar privacy – maar naar een digitale samenleving waarin jij kunt bepalen wie wat over je weet.

Foto: Jonna Bruinsma


terug naar De Nacht van de Filosofie