Martijn de Rijk - de vlucht van Icarus

Martijn de Rijk

Een talk over de schoonheid en voordelen versus het gevaar en de nadelen van ons streven naar volmaaktheid. En hoe geef je daar ’iets van’ filosofische duiding bij.

Martijn de Rijk gebruikt graag de Griekse ‘mythe van Icarus' en stelt vervolgens de vraag: hoe ziet dat streven naar perfectie er uit in de hedendaagse samenleving, die zo is gericht op prestatie en concurrentie? Hoe en waarom gaat het vaak mis? Het moderne maakbaarheidsgeloof (the American Dream) maakt ons persoonlijk verantwoordelijk voor ons succes, maar ook voor ons falen. Het gevolg: een enorme fixatie op het steeds maar verbeteren van jezelf en de angst voor falen. En tot slot: Hoe gaan we gezonder en wijzer om met onze faalangst en de mislukkingen in het leven. Vanuit het stoïcisme en het zen-boedhisme geeft Martijn een aantal adviezen/handvatten.Icarus’

Martijn de Rijk werkt als schrijver, regisseur en docent op het snijvlak van theater, filosofie en samenleving. Daarnaast acteert hij; hoofdzakelijk in het theater, maar ook met enige regelmaat in film- en televisieproducties. Sinds zijn filosofiestudie werkt Martijn de Rijk tevens als docent op verschillende kunsthogescholen en bij The School of Life.