Menno de Bree - Het eeuwig tekort

Menno de Bree - foto Hester Doove

Tijdens De Nacht van de filosofie spreekt Menno de Bree over de essays uit zijn boek ‘Het Eeuwig tekort’. Over liefde, werk, geluk en ander ongemak.

De Leeuwarder Courant bejubelt zijn bundel: ‘De fraai vormgegeven bundel bevat een selectie columns en essays die eerder verschenen in Het Financieel Dagblad. Thematisch gerangschikt komt er in de vijftig korte, vlot geschreven stukken heel wat menselijk gestuntel voorbij, waarbij de auteur zichzelf niet spaart. (...) De stukjes zijn te kort om echt de diepte in te gaan, maar toch zet De Bree je regelmatig aan het denken. Dat is knap. In de sectie ‘Over carrière, leiderschap en werk’ legt hij bijvoorbeeld haarfijn uit hoe bedrijven werknemers tot zelfuitbuiting aanzetten onder het mom van modieuze begrippen als zelf-vormgeving, ambitie en persoonlijke groei. (..) Het ‘cruciale verschil’ tussen een leider en de rest? „De rest heeft geen idee waar we naar toe moeten. De leider liegt dat-ie het wel weet.”

Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte als filosoof achtereenvolgens bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 is hij verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (nu als docent medische ethiek en filosofie). Hij verzorgt daarnaast filosofische lezingen en workshops voor professionals. Sinds 2016 is hij tevens docent aan the School of Life Amsterdam. Elke zaterdag verschijnt zijn column ‘Imperfecties' in Het Financieel Dagblad, waarin hij zijn observaties koppelt aan een eigenzinnige behandeling van prangende levensvragen.

foto Hester Doove