Alle vestigingen van dbieb zijn t/m dinsdag 9 februari gesloten. Voor vragen over onze dienstverlening tijdens de sluiting verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

Michiel van Elk | De psychedelische werkelijkheid van ayahuasca

Michiel van Elk

Michiel van Elk houdt een pleidooi voor het ‘zoeken naar extase’. Zijn uur van de waarheid beleefde hij tijdens één van zijn ayahuasca ceremonies en tekende zijn persoonlijke ervaringen op in zijn boek ‘Extase: Over de Godhelm en andere religieuze experimenten.’ Door deze psychedelische Ayahuasca-trips ontdekte hij hoe weinig de neurowetenschap eigenlijk weet over de relatie tussen lichaam en geest. Indianenstammen weten het allang: Ayahuasca als een middel dat de ziel tijdelijk bevrijdt van het lichaam, zodat je vrij rond kunt bewegen door ‘andere werkelijkheden’.

Tijdens de Nacht van de filosofie deelt Michiel zijn ‘uur van de waarheid’. Hij vertelt over zijn extatische ervaringen en waarom deze ervaringen zo’n mooi bijproduct zijn van ons brein. Hoe ze ons confronteren met inzichten die een nieuw perspectief bieden op ons leven en de wereld om ons heen. 

Over Michiel van Elk

Michiel van Elk werkt als onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Als hoofd van het Religion, Cognition & Behavior lab houdt hij zich bezig met experimenteel onderzoek naar religieuze en mystieke ervaringen. Hij publiceerde over zijn onderzoek het populair-wetenschappelijke boek ‘Extase: Over de Godhelm en andere religieuze experimenten’. Zijn uur van de waarheid was het moment dat hij zich inschreef om deel te nemen aan een ayahuasca ceremonie.