René ten Bos - Stuntelen met ecologie

Rene ten Bos - foto Duncan de Fey

René ten Bos spreekt over onze stuntelige omgang met klimaatverandering. De invloed van de mens op de aarde lijkt immers verre van positief. Het alarmisme en het apocalyptische denken helpen niet om meer richting te vinden. Ten Bos pleit voor een andere kijk op mensen, dieren en dingen en nieuwe manier van denken over ecologie.

Binnenkort verschijnt zijn nieuwste essay Extinctie dat voortbouwt op zijn boek Dwalen in het Antropoceen (2017). Dat laatste is genomineerd voor de Socrates Wisselbeker.

In een interview blikt hij terug op zijn jaar als Denker des Vaderlands. Is het gelukt om een brug slaan tussen de inzichzelfgekeerdheid van de filosofie en maatschappelijke vraagstukken? En zonder daarbij de zaak nodeloos te vereenvoudigen? Immers, complexiteit zal Ten Bos nooit schuwen. Daarom heeft hij een hekel aan moraalridders, volksverlakkers en andere mensen die menen voor alles een snelle oplossing te hebben. Vandaar dat zijn denken vaak via kronkels, omwegen, zijpaden en vluchtroutes vorm krijgt. Denken moet vooral durven.
Bij het interview schuift een nieuwe generatie aan: de twee Jonge Denkers uit Friesland, Thessa Fennema en Line Hut.

René ten Bos is filosoof en hoogleraar filosofie van de managementwetenschapen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is tot 1 april Denker des Vaderlands en draagt dan het stokje over aan de nieuwe Denker des Vaderlands. René ten Bos is ook vader van twee kinderen, voetbal- en schaakliefhebber, columnist voor Het Financiële Dagblad, poëzieminnaar, schrijver van veel te veel boeken en stamcaféganger. Al die zaken kent hij minstens zoveel gewicht toe als de filosofie en het hoogleraarschap.

foto Duncan de Fey