Rudolf Kampers - twee workshops over het socratisch gesprek

Rudolf Kampers

Filosoferen begint met vragen stellen. Maar wat is een goede vraag? Hoe kom je tot een goed gesprek? Socrates wist het: in een gesprek kom je veel verder. Gespreksleider Rudolf Kampers geeft twee workshops waarin je de kunst van het vragenstellen of het voeren van een socratisch gesprek kunt ervaren.

Hoe voerde Socrates een gesprek?
Socrates was een prater, geen schrijver. In een gesprek kon je volgens Socrates namelijk veel verder komen. Maar hoe voer je zo ’n Socratisch gesprek? In een korte workshop maak je kennis met de technieken die daarvoor nodig zijn: zelfonderzoek en door systematisch na te denken komen tot inzicht.
Volgens Socrates is het hoogste doel van de filosofie dat je jezelf ontwikkelt tot een goed en verstandig mens: iemand die beschikt over morele kwaliteit en geestelijke autonomie. Filosoferen doe je om jezelf en anderen beter te begrijpen.

De kunst van het vragen stellen

Domme vragen bestaan niet, maar goede vragen helpen je echt verder.
Filosoferen begint bij het stellen van vragen. Maar wat is een goede vraag? Welke vraag helpt je het meest verder? De eerste vraag is het begin van een serie vervolgvragen. Het gaat in deze workshop niet om de antwoorden: die zijn eigenlijk minder interessant. Het leren stellen van goede vragen is een techniek die in staat stelt om tot kennis te komen.

Rudolf Kampers (1971) studeerde economie en filosofie. Sinds 2007 verzorgt hij workshops en cursussen in socratische gespreksvoering en dialogisch onderwijs. Daarnaast leidt hij socratische gesprekken in diverse organisaties. Hij werkt parttime als onderzoeker en lerarenopleider in socratische gespreksvoering (incl. filosoferen met kinderen) aan de Thomas More Hogeschool in Rotterdam (pabo). Samen met zijn compagnon Jan Ewout Ruiter schreef hij Filosoferen aan de keukentafel (Scriptum 2015).