Alle vestigingen van dbieb zijn t/m dinsdag 9 februari gesloten. Voor vragen over onze dienstverlening tijdens de sluiting verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Onze online-activiteiten gaan wel door. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

Trudy Dehue | Van zachte feiten naar harde waarheid

Trudy Dehue

Filosoferen begint met vragen stellen. Maar wat is een goede vraag? Hoe kom je tot een goed gesprek? Socrates wist het: in een gesprek kom je veel verder. Gespreksleider Rudolf Kampers geeft twee workshops waarin je de kunst van het vragenstellen of het voeren van een socratisch gesprek kunt ervaren.

Feiten en normen zijn dus niet gescheiden, zoals velen denken, maar juist innig verstrengeld met elkaar. Zelfs de beste wetenschap kan ‘de’ werkelijkheid niet weerspiegelen. Maar aanvankelijk zachte feiten kunnen wel degelijk harde waarheden worden. De feiten harden uit als de werkelijkheid ernaar wordt ingericht, zoals de genoemde voorbeelden laten zien.

Net als bij ons voedsel zit het verschil tussen deugdelijke en ondeugdelijke producten der wetenschap dus vooral in de kwaliteit van de ingrediënten waaruit ze zijn samengesteld. Ook de samenstelling van onze feiten zou op leesbare etiketten moeten staan. Hans Harbers gaat in gesprek met Trudy Dehue over dit onderwerp.

Foto: Inge Hoogland | KNAW