Vinosofie - Ratio en roes in de filosofie

Filosoferen roept bij veel mensen het beeld op van een diepzinnig gesprek onder het genot van een glaasje wijn. Toch?

Veel academische filosofen zullen daarvoor hun neus ophalen, want filosoferen betekent voor hen abstraheren, logisch redeneren en systemen bouwen. Daar kun je maar beter geen wijn bij drinken. Toch is de combinatie filosoferen en wijndrinken van oudsher een gouden duo. Filosofen uit de oudheid, maar ook meer recente denkers, hebben hun licht laten schijnen op ‘drinken en denken’. Jacqueline Duurland schreef er een aansprekend en origineel boek over met de titel Vinosofie.

Tijdens haar lezing in het kader van de Nacht van de Filosofie zien we hoe begrippen als werkelijkheid en schijn, ratio en roes, taal en denken interessante raakvlakken tussen wijn en filosofie laten zien. Inspirator is de god Dionysos (beter bekend als Bacchus), die door Nietzsche zelfs filosoof werd genoemd.

Over Jacqueline

Jacqueline Duurland is auteur en publieksfilosoof en wil haar liefde voor de filosofie graag met haar publiek delen. Na de lezing, met mooi beeldmateriaal, is er gelegenheid om het boek Vinosofie te kopen en/of te laten signeren. En uiteraard zal er wijn zijn.


terug naar De Nacht van de Filosofie