William Cobbing

William Cobbing

William Cobbing (1974, Londen) studeerde beeldende kunst aan Central Saint Martins (1997), De Ateliers in Amsterdam (2000) en Fine Art aan Middlesex University (2010). Cobbing woont en werkt in Londen. Zijn kunstwerken omvatten diverse media, waaronder beeldhouwkunst, keramiek, installatie en performance.

In zijn werk zie je mensen die dichter bij elkaar proberen te komen. Het contact tussen hen wordt echter geblokkeerd door klei. Hiermee berooft Cobbing zijn personages van hun primaire zintuigen. Ze krijgen alleen signalen binnen via hun handen, die al graaiend en aarzelend hun werk doen. Tastend in het duister zijn de personages op zoek naar contact met de ander. Hun pogingen zijn humoristisch, maar vruchteloos. Is het eigenlijk wel mogelijk om onze gevoelens werkelijk over te brengen?

Tijdens de Nacht van de Filosofie vertoont William Cobbing een korte videoperformance. Zijn werk is momenteel te zien bij de tentoonstelling Human After All in Keramiekmuseum Princessehof. Julia Rijssenbeek reflecteert in gesprek met Jelte Posthumus op dit werk van Cobbing met als hoofdvraag: 'Wat maakt ons mens?'