In november 2019 staat dbieb in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid. We doen een bloemlezing met natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei en we organiseren leuke activiteiten rondom thema Duurzaamheid.

wat is er te doen?

alles weten over gasloos wonen

Wil je weten hoe het is om in een gasloos huis te wonen? Leenfries Karin Meijerman kan je er alles over vertellen. Zij woont in een huis met warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, laagtemperatuur vloerverwarming, douche-wtw en ventilatie-wtw. 

 

de zadenbieb

Leen gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen bij Zadenbibliotheek Fryslân. Niet alleen boeken, maar ook zaden kunnen verzameld, uitgeleend en weer teruggebracht worden en zo voor iedereen beschikbaar zijn. We hebben een ruime collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zaden worden natuurlijk alleen buiten in de natuur en je tuin gevormd, dankzij bestuivende insecten. Vervolgens kun je een deel weer (terug)brengen naar de bibliotheek.

Boekentips van onze redactie


Geschenkboek

Winterbloei van Jan Wolkers

In november leest heel Nederland het geschenkboek Winterbloei van Jan Wolkers. In dit gratis boek belicht biograaf Onno Blom de schrijver en hoe hij in staat was de aarde te bewonderen. Het boek is in november gratis beschikbaar in de bibliotheek*.

Bekijk details

E-books

Het Nederland Leest Junior cadeau

Borealis | Marloes Morshuis

In het verhaal worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de ‘uitverkorenen’ opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven, maar zitten zij daar wel op te wachten?...

Bekijk dit boek

Boeken voor de jeugd

dbieb dossiers

  • plastic afval Bekijk details

    In dit dossier lees je meer over plastic, plastic soep, recycling van plastic, wat plastic afval met onze gezondheid doet en alternatieven voor plastic.

    Bekijk details van plastic afval

  • duurzame energie; lokale initiatieven Bekijk details

    We zijn met zijn allen veel te afhankelijk geworden van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen. Deze brandstoffen raken niet alleen op, maar zijn ook nog erg schadelijk voor de aarde. Het moet...

    Bekijk details van duurzame energie; lokale initiatieven

alle dossiers van dbieb