Vanaf maandag 28 november sluiten alle vestigingen om 17.00 uur. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht en hanteert dbieb de anderhalvemeter richtlijn. Activiteiten in de avonduren zijn uitgesteld tot na 18 december. Voor activiteiten die plaatsvinden in de Kapel, vragen we een coronatoegangsbewijs. Bekijk onze aangepaste richtlijnen.

De dochter van de imam

Lieve Edward Ann Napolitano

Hannah Shah

24-6-2020 - Tip van Anneke

Omdat ik geïnteresseerd ben in alle godsdiensten en de gebruiken ervan, dit boek over de islam gekozen. Vooropgesteld wil ik graag duidelijk maken dat ik ieder geloof respecteer en geen vooroordelen heb. Dit is haar boek en haar mening.

Hannah is de dochter van een gerespecteerde imam, een deobandi-soennitische moslim. Het lijkt een voorbeeldig gezin, maar dat is schijn. Om te overleven ontsnapt ze vaak in een fantasiewereld. Zij wordt mishandeld en misbruikt. Besluit weg te lopen als ze uitgehuwelijkt wordt en dat resulteert in veelvuldig vluchten. Ook besluit ze Christen te worden. Stort later in en krijgt een klinische depressie. Toch blijft ze altijd vergeefse hoop houden op begrip van haar familie. Is zich later gaan richten op het helpen van andere meisjes in dezelfde situatie.

Het boek heeft op mij een negatieve kijk op de islam gegeven, wat Hannah op het eind iets rechttrekt. Wat voorbeelden die zij noemt: 'bij de Islam draait het om je te onderwerpen aan de wil van Allah. je bent een slaaf’, 'Afstand doen van de islam verdiende de doodstraf’, 'in de islam draait alles om onderwerping, bij andere godsdiensten om verlichting’.

Haar boosheid en gefrustreerdheid is bijna tastbaar. Op het eind benoemt ze dan toch enige goede kanten: de saamhorigheid, respect voor ouderen, het gevoel ergens bij te horen en het gebod je fatsoenlijk te kleden en te gedragen. Ze geeft aan deze te missen, maar in het boek komt duidelijk naar voren dat ze dat nooit gehad of gevoeld heeft. Kwam op mij iets vreemd over.

Het is een indrukwekkend boek en geeft stof tot nadenken.

Leen deze titel

  • De dochter van de imam

    Hannah Shah

    Waargebeurd verhaal over een Pakistaans-Britse vrouw die als kind stelselmatig door haar vader, een imam, wordt misbruikt en mishandeld; als ze zestien is, loopt ze weg en zoekt haar eigen weg.

    Gedrukt boek

    Bekijk details van De dochter van de imam

Anneke

Als kind las ik al graag en veel! Daarna alle talen in het vakkenpakket met de bijbehorende boeken te 'moeten' lezen in allerlei talen!! Taal is dan ook mijn ding: Engels gaan studeren. Toch de medische wereld ingegaan, dus ook geïnteresseerd in medische verhalen/thema’s. Mijn interesse gaat allereerst uit naar literaire en psychologische thrillers, maar tegenwoordig ook veel op zoek naar waargebeurd of biografieën. Onder het mom: wat drijft de mens? Ook ben ik voorleesvrijwilliger zodra dat weer kan, voornamelijk omdat het zo belangrijk is kinderen kennis te laten maken met taal/ lezen. Het plan is nog steeds zelf een boek te schrijven... ooit.
Veel leesplezier!

Tips van Anneke

alle tips van Anneke

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb