Viktor

Judith Fanto

01-06-2023 Tip van Maartje

Viktor is een autobiografische roman over de familiegeschiedenis van Geertje van den Berg, de hoofdpersoon die deels samenvalt met de schrijfster.

Geertje is van Joodse afkomst, maar haar familie staat ingeschreven bij de Katholieke kerk. Er wordt in huis maar weinig gesproken over de familieleden die zijn omgekomen tijdens de holocaust. En al helemaal niet over hoe ze het zelf wel gered hebben.  Geertje heeft het daar moeilijk mee: ze voelt zich Joods en wil meer weten over haar afstamming. Ze sluit zich aan bij een Joodse gemeente in Nijmegen waar ze studeert. Ze ontdekt ook een kast met familiepapieren op de zolder van haar grootouders. Elke keer als ze daar op bezoek komt sluipt ze naar zolder om het een en ander door te nemen. Ze ontdekt informatie over haar oudoom Viktor en over het leven in Wenen, waar de familie vandaan komt. In het boek worden de hoofdstukken met het Weense leven in de dertiger jaren afgewisseld met de hoofdstukken over de twintigste-eeuwse Geertje, die zich na haar aansluiting bij de Joodse gemeente Judith is gaan noemen. 

De familie in Wenen leeft tot 1938 vrij en blij en is welvarend. Dan sluit Oostenrijk zich aan bij Hitler Duitsland en verandert alles. Het leven in Wenen wordt onmogelijk. Viktor verandert van een vrolijke en enigszins luie student in een mensenredder die heel veel weet te regelen. Hij regelt voor zijn familie dat ze uit Oostenrijk weg kunnen naar België, waar ze worden opgevangen in een nonnenklooster. Niet alle familieleden kunnen gered worden, ook Viktor zelf niet. Dat is de reden waarom men in het gezin zo weinig over de familieleden spreekt die er niet meer zijn: de familie lijdt onder een schuldgevoel en is angstig voor de eigen Joodse identiteit. Judith daarentegen heeft een grote drang om meer te weten over haar afstamming. Ik begrijp dat gevoel heel goed.  

Ik vind het belangrijk dat mensen weten van wie ze afstammen om hun identiteit te kunnen bepalen. Als je die kennis hebt kun je je afstamming verwerken en het een plek geven in je leven. Het boek gaat over een zwaar onderwerp, maar het is op een lichte toon geschreven. Het boeide mij van begin tot eind.

Leen deze titel

Tips van Maartje

Alle tips van Maartje

Maartje

Senior medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik ben Maartje van Sluis en heb altijd al veel van lezen gehouden. Als kind verstopte ik mij met een boek om niet gestoord te worden. Tegenwoordig ben ik meer een doener, maar ik lees nog graag psychologische romans over relaties, familiegeschiedenis en emigratie. Ook lees ik graag boeken over geschiedenis, reizen, natuur en landschap. Voor deze pagina schrijf ik regelmatig uitgebreide aanbevelingen voor boeken, maar voor wie meer tips wil hebben: op Librarything staat een overzicht van wat ik zoal lees, met een sterrenwaardering erbij.

In mijn werk voor dbieb houd ik mij vooral bezig met de digitale bibliotheek: de Online Bibliotheek, de apps van dbieb, digitale bestanden en de website van de bibliotheek.

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb