In dbieb Stiens is tot de verhuizing geen WiFi beschikbaar. Daardoor kunnen de werkplekken niet gebruikt worden. Kopiëren is wel mogelijk. Ook belastingaangifte doen in dbieb Stiens is mogelijk.

De Blokhuispoort en dbieb

Op 25 januari 2018 is dbieb in de Blokhuispoort voor het publiek geopend.
Het Blokhuispoortcomplex is een rijksmonument en van grote historische waarde. BOEi, een organisatie die herbestemming van erfgoed als doelstelling heeft, heeft de Blokhuispoort verbouwd en verhuurt het nu aan dbieb en aan andere organisaties. Op 23 maart 2018 is dbieb in de Blokhuispoort officieel geopend.

In dit dossier vind je informatie over de geschiedenis van de Blokhuispoort en over dbieb.
dbieb is een waardevolle toevoeging aan de mix van cultuur, recreatie, economie en toerisme die al in de Blokhuispoort aanwezig is.

Geschiedenis van de Blokhuispoort

  • Op de website van De Stichting Blokhuispoort staat veel informatie over de geschiedenis, onderverdeeld in tijdsblokken: Blokhuis, Huis van Opsluiting, Strafgevangenis en Huis van Bewaring.
  • De Stichting Blokhuispoort organiseert verschillende rondleidingen (VIP arrangementen) en lezingen. Online kun je ook museumtours vinden.
  • Wikipedia biedt een overzichtelijk en uitgebreid verhaal over de geschiedenis van de Blokhuispoort.
  • Eind 2017 was de verbouwing van dbieb in de Blokhuispoort een feit. Al zijn er noodzakelijke aanpassingen gedaan, er is zo min mogelijk gesloopt om het monumentale karakter van de Blokhuispoort zo goed mogelijk te behouden.
  • Op 8 december 1944 werden 51 verzetsmensen uit de Blokhuispoort bevrijd uit de Blokhuispoort. Een graffitiportret op een van de muren van het gebouw herinnert aan deze gebeurtenis. 

 

 

BOEi, eigenaar van de Blokhuispoort

Basisschoolkinderen Ter Apel
  • BOEi is een maatschappelijke onderneming met een passie voor het restaureren en herbestemmen van erfgoed.

  • Naast de Blokhuispoort heeft BOEi ook projecten op o.a. agrarisch, industrieel, religieus en militair gebied gerealiseerd. 

Van Beurs naar Blokhuispoort

Beursgebouw

Het Beursgebouw waar Bibliotheek Leeuwarden vanaf begin jaren '80 was gevestigd, was niet meer van deze tijd. De keuze voor de Blokhuispoort is genomen op basis van de nieuwe rol en functie van de bibliotheek.
Samen met partners is dbieb een inspirerende plek in de stad.

De boeken blijven natuurlijk! Maar dbieb is er voor alle nieuwsgierige mensen van 0 tot 100. Het is een plek waar je blijft ontdekken, leren, ontmoeten en maken. Je kunt ongestoord een tijdschrift of boek lezen, cursussen volgen, studeren of werken. De koffie staat altijd klaar, want in dbieb is Café de Bak (Bajes Streetfood Club) gevestigd.  

Plattegrond van dbieb

Met hulp van de plattegrond kun je de weg vinden in dbieb. 
Je kunt thuis alvast een kijkje nemen.
 

De Blokhuispoort en dbieb in het nieuws

  • In de Krant van Toen lees je over de Blokhuispoort en dbieb door je zoekwoord in het zoekvak te tikken.

  

 

Algemene informatie

Eindredactie: R. Groenhof
Gepubliceerd: februari 2018
Laatst bijgewerkt: 25-08-2022

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Disclaimer

dbieb

blokhuispoort en dbieb
  • Sinds januari 2018 zijn de deuren van dbieb in de Blokhuispoort geopend. Kom langs en ontdek deze prachtige plek! 
  • In dbieb is Café De Bak (Bajes Streetfood Club) gevestigd, voor koffie, thee, een drankje en een hapje. 

 

Wie zitten er nog meer?

  • De Blokhuispoort is nu een cultureel bedrijvencentrum voor commerciële en culturele zaken. 

  • Veel organisaties op het gebied van cultuur, onderwijs, recreatie, economie en toerisme zijn gevestigd in de Blokhuispoort.