Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Plastic afval

We gebruiken heel veel plastic want het is heel gemakkelijk, je kunt er van alles van maken en het is heel goedkoop. Je komt het overal tegen, als verpakking van ons voedsel, in onze kleding en zelfs in cosmetische producten. Maar plastic heeft ook grote nadelen: het duurt jaren voor het is afgebroken, plasticafval valt uiteen in kleinere stukjes die giftige stoffen afscheiden. In dit dossier lees je meer over plastic, plastic soep, recycling van plastic, wat plastic afval met onze gezondheid doet en alternatieven voor plastic.

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.

Colofon

Eindredactie: R. Groenhof
Gepubliceerd: juni 2019

Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Disclaimer

Wat is plastic?

 • Plastic kennen we allemaal, het is zo normaal dat we niet eens weten wat het nou precies is. NPO-Kennis legt uit wat het is en hoe het wordt gemaakt.
 • De Plastic Soup Foundation geeft veel informatie over plastic en over welke soorten er zijn.
 • Het duurt heel lang voor plastic afbreekt. Dat kan tientallen tot honderden jaren duren. Lees hier ter illustratie hoe de afbraak van een legosteentje in de oceaan wel 1300 jaar in beslag kan nemen. 
 • Naast gewoon plastic is er ook bioplastic. Maar dat is geen garantie dat dat snel afbreekt. De meeste biologisch afbreekbare plastics gedragen zich in het milieu namelijk als gewoon plastic.
 

Plastic en gezondheid

 • Kleine stukjes plastic worden door zeedieren ingeslikt waardoor ze ziek worden en soms sterven. Via de voedselketen komt plastic in het menselijk lichaam binnen. National Geographic vertelt je er meer over.
 • In potvissen die zijn aangespoeld op een strand in Sicilië zijn kilo's plastic aangetroffen. 
 • Plastic komt niet alleen via voedsel maar ook via drinkwater en inademen in het lichaam van de mens terecht. Lees hierover bij het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid van Milieu). Het is nog onduidelijk wat de effecten daarvan op onze gezondheid zijn. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de impact van microplastics op de gezondheid van vrouwen.

 

   

Boekentips van dbieb

Plastic soep

 • Plastic soep is al het plasticafval dat voornamelijk vanaf land via de wind, riolen, grachten en rivieren in zee terecht komt. Een deel van de plastic soep ontstaat ook door het wassen van synthetische kleding en het poetsen van je tanden. De Plastic Soup Foundation geeft veel informatie.
 • In zee vind je niet alleen grote stukken op het water maar ook onzichtbare stukjes (microplastics) onder water.  Bij Milieu Centraal lees je meer daarover.
 • Universiteit Utrecht heeft een site speciaal over plastic soep gemaakt.
 • In 2019 spoelden meer dan 24 miljoen plastic korreltjes uit de containers van de MSC Zoe aan op de stranden van de Waddeneilanden. Lees hierover een artikel van de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). 

 

         

Recyclen van plastic

 • Van plastic afval kunnen nieuwe producten worden gemaakt. Plastic en kunststof afval moet dan worden gescheiden. In de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel hoef je dat niet zelf te doen, je mag plastic gewoon in de grijze bak, de sortibak, doen. Het wordt nagescheiden en verder verwerkt in een kunststofsorteerinstallatie in Heerenveen.
 • Te weinig plastic afval wordt in Europa hergebruikt.  De E.U. neemt een aantal maatregelen om meer plastic te recyclen en minder plastic afval te creëren.
 • Natuur & Milieu legt het recyclingsproces van plastic in een notendop uit. Recyclen van plastic blijft lastig en het product ervan is vaak van mindere kwaliteit. 

e-books over plastic afval

Leven zonder plastic

 • Het beste is natuurlijk geen of minder plastic meer te gebruiken. Lees bij het WWF (Wereldnatuurfonds) een aantal plasticvrije tips.
 • Gezondnu geeft tips over hoe te minderen met plastic
 • Je kunt ook zelf in actie komen tegen de plastic soep. De Plastic Soup Foundation geeft aan wat je zelf kunt doen.
 • Zero Waste Nederland streeft naar een wereld waarin afval niet bestaat en draagt oplossingen aan waarmee consumenten, middenstanders, producenten en regelgevers uit de voeten kunnen.

Alternatieven

Plastic soep

Plastic soep bij kust Bali

Fryske vlogger over kunststofsorteerinstallatie