vrijwillig levenseinde

verkleurde bladeren

We worden met zijn allen steeds ouder en door de medische technologie blijven mensen steeds langer leven. Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit van leven. Er zijn mensen die dan hun leven voltooid vinden en euthanasie willen plegen. Dit dossier biedt informatie over wat de wet zegt over euthanasie, voltooid leven, het debat daarover, waar hulp kan worden geboden en vitaal ouder worden.

euthanasie

gezonde voeding
 • Bij euthanasie wordt het leven van een patiënt op een waardige manier beëindigd door het toedienen van medicijnen. Euthanasie is altijd uit vrije wil, een patiënt vraagt en de arts voert de euthanasie uit. Er wordt vaak om euthanasie gevraagd in de eindfase van een terminale ziekte. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde biedt veel informatie over het onderwerp.
 • Je spreekt niet van euthanasie als een arts afziet van een zinloze medische behandeling  of als op verzoek van de patiënt de behandeling wordt gestaakt, slaapmiddelen worden toegediend of niet meer vocht of voedsel wordt gegeven. De NVVE verduidelijkt wat wel en niet onder euthanasie valt.
 • Hulp bij zelfdoding is iets anders dan euthanasie. Er is sprake van hulp bij zelfdoding wanneer de arts de patiënt een drankje aangeeft en de patiënt het zelf tot zich neemt. Bij euthanasie dient de arts door middel van injectie een middel toe.
 • De Levenseindekliniek biedt hulp aan mensen met een euthanasieverzoek van wie de arts de procedure niet kan of wil uitvoeren.

eenzaamheid

gezonde pil

Een van de achtergronden om het leven voltooid te vinden is eenzaamheid. Hieronder een aantal initiatieven om eenzaamheid het hoofd te bieden. 

persoonlijke verhalen

duurzaam eten

wat doet de bibliotheek?

zonnebloem
 • Pier21 komt met de voorstelling It wie op in Simmerjûn, over Daniël en Wimmy die samen uit het leven willen stappen. De bibliotheek werkt met hen samen aan een randprogramma om het onderwerp bespreekbaar te maken: 
 • Via Leen een Fries, een initiatief van de Friese Bibliotheken, kun je een Fries lenen die je meer kan vertellen over levenseindevraagstukken. Leen bijvoorbeeld Pier21-acteurs Jan Arendz, Joke Tjalsma of Bouke Oldenhof, of leen regisseur Jos Thie.
 • De Friese Bibliotheken organiseren op 24 maart een matinee over zelfbeschikking in het Posthuistheater in Heerenveen. Tijdens de middag zijn er verschillende sprekers met inspirerende verhalen om de bezoekers aan het denken te zetten over dit thema.
 • Overzicht van alle activiteiten van de Friese bibliotheken.
 

vitaal ouder worden

eten uit eigen streek

Een argument om het leven voltooid te vinden voor vooral ouderen is een afnemende gezondheid. Hieronder vind je een aantal tips om vitaal ouder te worden.  

 • Fryslân is een van de meest vergrijsde provincies van Nederland. De GGD Fryslân geeft tips over hoe je gezondheidsproblemen kunt voorkomen en verminderen.  
 • In dit dossier van Gezond.nu lees je tips en ervaringen over oud worden in het algemeen en gezond en vitaal oud worden in het bijzonder.  
 • Bij VeiligheidNL kun je terecht voor informatie over bewegen, voeding, mobiliteit, medicijngebruik en nog veel meer, om vitaal te worden en te blijven. 
 • Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelde op NPO Radio 1 over studies die laten zien dat er wel degelijk positieve kanten zitten aan ouder worden, en dat je je brein moet blijven uitdagen.

algemene informatie

Eindredactie: A. Barth
Gepubliceerd: 29-12-2018
Laatst bijgewerkt: 24-01-2019

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wil je terug naar deze pagina, klik dan in je browser op de terugknop.

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Disclaimer

euthanasie en de wet

voedselverdeling
 • In Nederland is euthanasie bij uitzichtloos en ondraaglijk lijden toegestaan. Dan moet wel worden voldaan aan bepaalde zorgvuldigheidseisen. De Rijksoverheid biedt informatie over die eisen en over de gehele procedure. Ook bij de NVVE vind je meer over de wettelijke eisen.
 • De euthanasiewet biedt ook ruimte voor mensen die aan dementie lijden. Dan gelden andere regels.
 • Ook in geval van psychisch lijden mag volgens de wet euthanasie gepleegd worden, maar het is wel zo dat het lijden van een psychiatrische patiënt moeilijker te duiden is.

debat over voltooid leven

aardbeien

voltooid leven

aardappelen
 • Er zijn mensen die niet ongeneeslijk ziek zijn, maar vinden dat hun leven voltooid is omdat ze bijvoorbeeld te afhankelijk van anderen zijn, of omdat ze door het wegvallen van een sociaal netwerk hun leven zinloos vinden. Deze mensen maken alleen kans op euthanasie als de klachten zich opstapelen. 
 • Lees op NPO Focus meer over mensen die vinden dat ze 'uitgeleefd' zijn.  
 • Op VoltooidLeven.nl lees je verhalen van een aantal mensen die lijden aan een voltooid leven.

leestips van dbieb

 • Wat doen we met moeder

  Martje van der Brug

  Als hun 80-jarige moeder na een hartinfarct te kennen geeft niet meer te willen revalideren, maakt dat bij haar drie kinderen verschillende reacties los.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat doen we met moeder

 • Later begint vandaag

  Manu Keirse

  Ethische en praktische gids voor patiënten, hun familieleden en zorgverleners.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Later begint vandaag

 • Uiteindelijk

  Mirjam Scholten

  Praktische informatie over het al dan niet zelf gekozen levenseinde, de keuzes daaromtrent en de juridische aspecten.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Uiteindelijk

 • Mijn moeder wilde dood

  Annegreet van Bergen

  Pleidooi voor zelfbeschikking betreffende het levenseinde, met praktische adviezen hoe daarbij te werk te gaan.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mijn moeder wilde dood

 • Slotakkoord

  Willeke Stadtman

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Slotakkoord