George VI en Elizabeth

Sally Bedell Smith

15-2-2024 Tip van Jannie

Er zijn weinig families die zo tot de verbeelding spreken als de Engelse Koninklijke familie. Ik las het boek “George VI en Elizabeth, het huwelijk dat de Britse monarchie redde”.

George VI en Elizabeth waren de ouders van The Queen (Elizabeth II) en de grootouders van de huidige koning Charles, die allen tot 1936 niet voorbestemd waren om de troon te bestijgen. George, die oorspronkelijk Albert heette, had immers een oudere broer Edward. Omdat hij de troon opgaf omdat hij niet mocht trouwen met de vrouw van zijn keuze werd George alsnog gekroond tot koning.

Het boek begint met een namenlijst. Dit is erg handig, zeker met alle titels en namen die alleen in de familie werden gebruikt.

Het boek begint met de jeugdjaren van zowel George als Elizabeth, daarna hun verkeringsjaren en hun huwelijk. George heeft Elizabeth drie keer ten huwelijk gevraagd voor ze het aanzoek accepteerde. Na het huwelijk werden Elizabeth en Margaret geboren en ze woonden als gezin een redelijk onbezorgd leven. Nadat Edward afstand had gedaan van de troon veranderde alles, zeker ook voor de jonge prinses Elizabeth.

In de Tweede Wereldoorlog toonden George en Elizabeth zich zeer betrokken staatshoofden, waardoor ze het vertrouwen in de monarchie naar grote hoogten brachten.

Het is mooi te lezen dat twee zo verschillende persoonlijkheden zo goed bij elkaar pasten: George VI had een stotterprobleem en was verlegen, Elizabeth was uitbundiger.

Het huwelijk van George VI en Elizabeth eindigt met de dood van Koning George VI in 1952 na een ziekbed, hij werd 56 jaar. Hun dochter, Elizabeth II, wordt daarmee koningin en Elizabeth I is dan Queen Mom. In 2002 is ook zij overleden op de hoge leeftijd van 101 jaar.

Het is een prachtig boek, de vele foto’s maken het boek nog levendiger. Het bijzondere aan dit boek is dat de schrijfster ervan, Sally Bedell Smith, van koningin Elizabeth II toegang kreeg tot brieven en dagboeken van haar ouders.
Een aanrader voor wie nog niet zoveel weet over deze bijzondere mensen, maar ook voor diegenen die nog meer willen weten over George VI en Elizabeth.

 

Leen deze titel

Jannie

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Het schijnt dat ik al kon lezen voordat ik naar school ging. Zelf weet ik dat niet meer, wel dat ik zolang ik me kan herinneren een lezer ben geweest. Als ik in een boek zit kun je tegen me praten wat je wil, maar ik zal je dan niet horen. De laatste tijd lees ik veel biografieën, deze zul je bij mijn tips vast regelmatig voorbij zien komen. Horror en science fiction zijn aan mij niet besteed, voor de rest lees ik alle genres door elkaar. Heerlijk, die afwisseling!

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb