Gewoon André

Bert Kuizenga

24-02-2022 Tip van Jannie

André van Duin, ik zou bijna zeggen: wie is er niet groot mee geworden? Op 20 februari is hij 75 jaar geworden. Aanleiding voor Bert Kuizenga om contact te zoeken met een aantal Bekende Nederlanders om over André te praten en deze gesprekken te bundelen tot een soort biografie.

Joop van den Ende vertelt over het begin van de carrière van André, Caroline Tensen heeft het over Wie ben ik?, Danny Vera vertelt over het optreden bij DWDD, Ron Brandsteder en Joke Bruijs over de revues, Kees Hulst over de samenwerking tijdens de Sunshine Boys en later Hendrik Groen (dat had best nog wel wat voeten in de aarde), Janny van der Heijden over Heel Holland Bakt en Denkend aan Holland en ga zo maar door.

Iedereen is dol op André, dat blijkt wel. Wordt het boek daardoor saai? Welnee, er is immers zoveel te vertellen over André!

Ook André zelf komt aan het woord. Hij vertelt over zijn carrière als komiek, dat hij op een gegeven moment een serieuzere kant van zichzelf wilde laten zien en hoe hem dit gelukt is. Ook is hij openhartig over zijn grote liefde Martin die twee jaar geleden is overleden.

Het is niet een biografie zoals anderen. Geen chronologie van wieg tot heden, maar verhalen uit de praktijk van mensen die hebben samengewerkt met André. Heerlijke anekdotes, maar ook serieuze zaken komen aan bod. Zo is ook zijn toespraak op 4 mei 2021 tijdens de dodenherdenking in het boek opgenomen. Een boek met een lach en een traan dus. Zeker de moeite waard om te lezen als je vroeger dubbel van het lachen naar de revues hebt gekeken, tegenwoordig naar Heel Holland Bakt kijkt en tijdens DWDD een traantje hebt weggepinkt.
 

Leen deze titel

  • Bert Kuizenga Gewoon André

    Aan de hand van interviews met vrienden, collega's en met de hoofdpersoon zelf wordt een beeld geschetst van het leven en werk van de gewoon gebleven Nederlander André van Duin, die in 2022 de leeftijd...

    Gedrukt boek

Jannie

Medewerker informatie & advies

Het schijnt dat ik al kon lezen voordat ik naar school ging. Zelf weet ik dat niet meer, wel dat ik zolang ik me kan herinneren een lezer ben geweest. Als ik in een boek zit kun je tegen me praten wat je wil, maar ik zal je dan niet horen. De laatste tijd lees ik veel biografieën, deze zul je bij mijn tips vast regelmatig voorbij zien komen. Horror en science fiction zijn aan mij niet besteed, voor de rest lees ik alle genres door elkaar. Heerlijk, die afwisseling!

Tips van Jannie

alle tips van Jannie

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb