Het eiland van de verdwenen bomen

Elif Shafak

1-9-2022 Tip van Jannie

Eind deze maand begint de lezingenserie Spraakmakende boeken weer. Ik heb voor deze serie het boek Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Shafak gelezen.

Het is een liefdesverhaal tussen de Griek Kostas en Turkse Defne dat begint op het eiland Cyprus in 1974. In die tijd woedde er een verhitte strijd tussen de Grieken en Turken, dus die liefde was absoluut onmogelijk in die tijd. Als hun liefde bekend wordt, wordt Kostas naar zijn oom in Engeland gestuurd, Defne blijft achter op Cyprus.

Jaren later komt Kostas terug naar Cyprus op zoek naar Defne, ze vinden elkaar weer en ze vertrekken samen terug naar Engeland. Dit heeft wel tot gevolg dat Defne door haar familie wordt verstoten. Kostas en Defne krijgen een dochter, Ada. Ada krijgt nooit veel te horen over het verleden van haar ouders en wordt daar steeds nieuwsgieriger naar. Als Defne overlijdt en haar zus Meryem naar Engeland komt komt Ada stukje bij beetje achter het verleden van haar ouders.

Tot zover klinkt het een beetje als een normaal liefdesverhaal. Maar het bijzondere van dit boek zit hem in de vijgenboom die een prominente rol heeft. Een groot deel van het boek wordt verteld vanuit het perspectief van de vijgenboom, die is ontstaan op Cyprus. Kostas en Defne hebben een stekje meegenomen toen ze naar Engeland gingen en daar is de vijgenboom opnieuw gegroeid.

Ik had eerst mijn twijfels wat over een “sprekende” vijgenboom, maar het is heel natuurlijk in het verhaal geweven, volkomen geloofwaardig.

Er valt nog veel meer te vertellen over dit boek, bijvoorbeeld het verhaal van Yiorgos en Yusuf, maar dat zul je zelf moeten gaan lezen. Al met al een prachtig boek, een echte aanrader wat mij betreft!

Wil je de lezing over dit boek bijwonen? Boek dan je kaartje in onze webshop!

De lezing over dit boek is op woensdag 30 november en wordt gegeven door dr. Sjoerd-Jeroen Moenandar

Leen deze titel

Jannie

Medewerker informatie & advies

Het schijnt dat ik al kon lezen voordat ik naar school ging. Zelf weet ik dat niet meer, wel dat ik zolang ik me kan herinneren een lezer ben geweest. Als ik in een boek zit kun je tegen me praten wat je wil, maar ik zal je dan niet horen. De laatste tijd lees ik veel biografieën, deze zul je bij mijn tips vast regelmatig voorbij zien komen. Horror en science fiction zijn aan mij niet besteed, voor de rest lees ik alle genres door elkaar. Heerlijk, die afwisseling!

Tips van Jannie

alle tips van Jannie

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb