Wij waren, ik ben

Israel van Dorsten

2-2-2023 Tip van Jannie

In 2019 komt het verhaal van “de kinderen van Ruinerwold” in de openbaarheid.

Op een afgelegen boerderij woont een vader met zijn kinderen, verborgen voor de buitenwereld. Vader denkt dat hij door God op de wereld is gezet om de nieuwe Messias te zijn, heeft zijn eigen geloof gestart en wil zijn kinderen op die manier opvoeden. De oudste drie kinderen zijn geregistreerd bij de burgerlijke stand en gaan naar school, de andere kinderen niet omdat de buitenwereld een slechte invloed zou hebben op hen. In 2021 is er een documentaireserie gemaakt nadat Israel, schrijver van dit boek, wegliep uit de boerderij en bij de politie terechtkwam.

Op indringende manier vertelt Israel zijn verhaal: de relatie met zijn vader, de manier waarop hij als medium wordt ingezet, zijn twijfels en hoe hij uiteindelijk besluit om ’s nachts van de boerderij te ontsnappen om in het dorp te gaan kijken. Hij zoekt contact met verschillende hulporganisaties, maar dat loopt niet soepel.

Als hij uiteindelijk toch bij de politie terechtkomt gaat het snel. Er komt een inval in de boerderij en Israel komt bij een gastgezin in Friesland terecht. Hier krijgt hij de begeleiding en hulp die hij nodig heeft om verder te kunnen met zijn leven.“Wij waren, ik ben” is het verhaal van Israel en zijn vader, hij laat zijn broers en zussen uit het boek omdat hij vindt dat hij niet voor hen kan spreken.

Al met al een indrukwekkend boek, knap hoe Israel zijn leven weer op heeft weten te pakken.

Leen deze titel

Jannie

Medewerker informatie & advies

Het schijnt dat ik al kon lezen voordat ik naar school ging. Zelf weet ik dat niet meer, wel dat ik zolang ik me kan herinneren een lezer ben geweest. Als ik in een boek zit kun je tegen me praten wat je wil, maar ik zal je dan niet horen. De laatste tijd lees ik veel biografieën, deze zul je bij mijn tips vast regelmatig voorbij zien komen. Horror en science fiction zijn aan mij niet besteed, voor de rest lees ik alle genres door elkaar. Heerlijk, die afwisseling!

Tips van Jannie

alle tips van Jannie

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb