De greppel

Herman Koch

8-6-2023 Tip van Maaike

Herman Koch is en blijft een populaire auteur. Veel boeken van hem hebben wij bij dbieb in onze collectie zitten. Bestseller 'Het diner' (2009) is toch wel de populairste titel en dat heb ik dan ook gelezen. Omdat Herman Koch zoveel titels op zijn naam heeft staan, maakt dat ook nieuwsgierig. Daarom pakte ik een boek van hem uit de kast en kwam terecht bij 'De Greppel (negende roman van Koch, uit 2016).

Dit verhaal draait om de burgemeester van Amsterdam, Robert Walter. Het is een verhaal in de ik-vorm. Walter heeft het vermoeden dat zijn vrouw, Silvia, een buitenechtelijke relatie heeft met de stoffige wethouder van milieu. Terwijl de zorgen en het wantrouwen steeds meer toenemen bij de burgemeester, moet hij ook dealen met verschillende andere zaken. Zijn hoogbejaarde ouders hebben een sterfwens en op zijn werk heeft hij natuurlijk ontzettend veel verantwoordelijkheden. 

Ondertussen krijgt de burgemeester ook nog bezoek van een journaliste. Zij beweert dat Walter betrokken was bij het aftuigen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Wij als lezers worden helemaal meegenomen in alle gedachten van de burgemeester. Hij denkt over alles na. Naarmate het verhaal vordert wordt het wantrouwen van hem steeds groter. Als lezer voel je de spanning ook toenemen en word je af en toe op een ander been gezet.  

Deze toegankelijk geschreven psychologische roman van Koch stipt verschillende (actuele) thema's aan. Namelijk voltooid leven, het milieuvraagstuk en natuurwetenschappelijke ontwikkelingen. Er zit niet heel veel actie in het boek, maar ik vond het wel een mooie roman om te lezen en was ook nieuwsgierig naar het verdere verloop van het verhaal. Tot slot is dit boek ook enigszins vermakelijk door het karakter van de burgemeester en omdat je helemaal meegaat in zijn gedachtes. 

 • Dit boek is ook beschikbaar als luisterboek op CD. Zie hieronder. 
 • En je kunt het boek in de online bibliotheek vinden als digitaal luisterboek.  

leen deze titel

 • Herman Koch De greppel

  Een zelfverzekerde burgemeester van Amsterdam wordt aan het twijfelen gebracht door zijn vermoeden dat zijn vrouw een buitenechtelijke relatie heeft.

  Gedrukt boek

 • Herman Koch De greppel

  Een zelfverzekerde burgemeester van Amsterdam wordt aan het twijfelen gebracht door zijn vermoeden dat zijn vrouw een buitenechtelijke relatie heeft.

  Luisterboek

Maaike

Medewerker Informatie & Advies bij dbieb

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal en één dag in de week schaf ik collectie aan voor de gehele provincie. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Door mijn werk bij dbieb is mijn interesse steeds breter geworden. Veelal zijn het wel boeken met geschiedenisthema's, maar ook regelmatig jeugd en Young Adult boeken. Ik hoop zoveel mogelijk (jonge) mensen te enthousiasmeren om boeken te gaan lezen! 

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb