Zadenbibliotheek Fryslân

Leen gratis zaden van groenten, kruiden en bloemen bij Zadenbibliotheek Fryslân. De zadenbieb is gratis voor iedereen

Niet alleen boeken, maar ook zaden kunnen verzameld, uitgeleend en weer teruggebracht worden en zo voor iedereen beschikbaar zijn. Dit gebeurt in de zadenbibliotheek Fryslân. De zaden worden natuurlijk alleen buiten in de natuur en je tuin gevormd, dankzij bestuivende insecten. Vervolgens kun je een deel weer (terug)brengen naar de bibliotheek. Zo ontstaat een gevarieerd aanbod en kun je van veel planten de hoeveelheid zaden die nodig zijn lenen (een zakje zaad bevat vaak veel meer dan nodig is).

Hoe werkt het?

Je kunt zaden kosteloos lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin. Van de planten die daar opkomen, laat je tenminste 1 plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, vast ruim een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de bibliotheek. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en ook weer uitgeleend aan andere tuiniers.
 

Zadenbibliotheek in dbieb

De Zadenkast is altijd, tijdens openingstijden van de bibliotheek, beschikbaar in de hal van dbieb Leeuwarden, in dbieb Burgum, dbieb Gytsjerk, dbieb Stiens en dbieb Grou.

Word gratis lid via zadenbibliotheeknederland.nl