Serafina en de zwarte mantel

Robert Beatty

4-03-2024 Tip van Fardau

Serafina is twaalf jaar en woont met haar vader in de kelders van een groot landgoed. Niemand mag van haar bestaan afweten. Op een dag ontdekt ze dat er vreemde dingen gebeuren op het landgoed. Er verdwijnen kinderen. En een vreemde man in een zwarte mantel dwaalt door de gangen van het kasteel. Serafina slaat de waarschuwingen van haar vader in de wind en gaat op onderzoek. Maar haar zoektocht is gevaarlijker dan ze zelf beseft...

Serafina en de zwarte mantel is van het begin tot het eind superspannend! Misschien moet je er de eerste bladzijden even inkomen, maar zodra je erin zit (ongeveer halverwege hoofdstuk 1) word je bijna door het boek gevangengenomen. Je MOET gewoon verder lezen. Elke keer dacht ik ‘Nog 1 hoofdstuk, dan leg ik het boek aan de kant’ om vervolgens toch weer verder te lezen want ik moest echt weten hoe het verder gaat. Naast dat het boek spannend is, zit het ook boordevol magie, avontuur en zelfs een vleugje horror. Door dit laatste is dit boek vooral geschikt voor kinderen in groep 7 en 8 en oudere kinderen.

Op het landgoed sluit Serafina vriendschap met Breadan, het neefje van de eigenaar van het landgoed. Samen gaan ze op onderzoek uit. Wie ontvoert er toch die kinderen? En waarom? En wie of wat verbergt zich toch onder die zwarte mantel? Serafina en Breadan proberen dit mysterie op te lossen.

Stapje voor stapje ontwikkelt zich de vriendschap tussen Serafina en Breadan en leert Serafina over de gebruiken op het landgoed. Maar ondertussen leert Serafina ook meer over haar eigen achtergrond. Want wie is zij eigenlijk? Waar komt ze vandaan? En wie is haar moeder?

Ik geef alvast een waarschuwing: als je eenmaal in dit boek zit, wil je meer lezen!

Daarin ben je niet de enige, want het boek is ondertussen in 17 talen vertaald en heeft 45 weken in de lijst van New York Bestsellers gestaan.

Het goede nieuws is dat er ondertussen nog 3 delen over Serafina zijn verschenen. Het verhaal over Serafina en haar vrienden gaat daarin verder. En ook deze delen zijn bloedstollend spannend!

Lessuggesties:

Als je op zoek bent naar een mega spannend verhaal om voor te lezen aan de klas dan is dit het boek wat je zoekt. Geloof het of niet, maar de ingeroosterde voorleestijd zal te kort zijn! Voor sommige kinderen is dit boek misschien te eng, dus probeer je klas vooraf goed in te schatten. Ik kan wel verklappen dat het verhaal goed afloopt.

Ga met de klas in gesprek over de volgende onderwerpen:

 • De tijd waarin het verhaal zich afspeelt: hoe was het leven in 1899? Het leven met paardenkoetsen, bedienden en deftige mannen en vrouwen
 • Huize Biltmore: dit huis bestaat echt en je kunt het zelfs bezoeken! Het staat in Ashville, North Carolina (VS)
 • Huize Biltmore was zijn tijd ver vooruit, want er was elektrisch licht, dat werd aangedreven door een dynamo, dat was voor die tijd reuze modern
 • Anders zijn & jezelf zijn; Serafina en Breaden zijn beide kinderen die anders zijn dan andere kinderen elk op hun eigen manier.

Als je het boek niet gaat voorlezen voor de klas, lees dan het volgende stuk vanaf de laatste alinea van blz. 19 ‘ Toen ze de (…) met raspende stem. (blz. 19 t/m 26)

Om alvast iedereen in de stemming te laten komen kun je ook de booktrailer laten zien.

Leen dit boek

 • Robert Beatty Serafina en de zwarte mantel

  Serafina (12) woont samen met haar vader in het geheim in de kelders van het landgoed Biltmore. Op een nacht stuit Serafina op een duistere gestalte, dat een jong meisje met zich meesleurt om haar op een...

  Gedrukt boek

 • Robert Beatty Serafina en de kronkelstaf

  Serafina probeert zich aan te passen aan haar nieuwe leven op Biltmore House. Dan ontdekt ze een mysterieus gevaar dat haar vriend Braeden bedreigt. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Robert Beatty Serafina en het versplinterde hart

  Serafina (12) wordt wakker en ontdekt dat alles en iedereen op Biltmore Estate veranderd is. Ze moet uitzoeken wat er is gebeurd, en de tijd dringt. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Robert Beatty Serafina en de zeven sterren

  Serafina (12), half kat en half meisje, vertrouwt de rust op landgoed Biltmore niet. En terecht, want al gauw staat haar veilig lijkende wereld op zijn kop. Onder invloed van kwade geesten veranderen goede...

  Gedrukt boek