digitale geletterdheid
Klaar voor een digitale toekomst
Leergebied digitale geletterdheid
Samen met dbieb aan de slag
Samen met een enthousiast kernteam van 3 à 4 leerkrachten van de school ontwikkelen we in een periode van 12 weken een leerlijn Digitale Geletterdheid op maat. We doen dit in 3 werksessies.
-
Sessie 1
In de eerste werksessie gaan we dieper in op het begrip ‘digitale geletterdheid’ en onderzoeken we hoe digitale geletterdheid een passend onderdeel kan worden van de missie en de visie van de school. We onderzoeken met elkaar het bestaande lesmateriaal en we inventariseren welke onderdelen er ontbreken.
Duur: 3 uur
-
Sessie 2
In de tweede werksessie analyseren we gezamenlijk het huidige lesmateriaal aan de hand van de 4 pijlers van digitale geletterdheid. En we onderzoeken welke leerdoelen we daaraan kunnen koppelen. De leesconsulent presenteert een aantal mogelijke producten/lessen, die aan de leerlijn toegevoegd kunnen worden. Het kernteam stelt daarna zelf de leerlijn samen.
Duur: 3 uur
-
Sessie 3
Tijdens de laatste sessie presenteert het kernteam de leerlijn aan het gehele team van leerkrachten. Hoe ziet de leerlijn eruit? Aan de hand van een proeverij kunnen de collega's de materialen en de lessen bekijken.
Duur: max 2 uur
-
Eindproduct
Een leerlijn Digitale Vaardigheden op maat: een geheel van lessen voor groep 1 t/m 8 over de pijlers ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.
Digitale geletterdheid bestaat uit de volgende 21e eeuwse vaardigheden
Computational thinking
Problemen oplossen met computertechnologie: Wat is een algoritme? Wat is debuggen? Kun je leerlingen van groep 4 laten zien wat een loop is? Kunnen ze er zelf eentje maken?
ICT-basisvaardigheden
Kunnen omgaan met softwareprogramma's voor internetgebruik, beeldbewerking, samenwerking en betalingsverkeer: Hoe schrijf je een tekst in Word? Hoe bewerk je een foto in Photoshop? Kunnen leerlingen zelf...
Informatievaardigheden
Doelgericht en systematisch omgaan met (digitale) informatie: Hoe werkt Google precies? Welke zoektermen gebruik ik en waarom? Kunnen leerlingen aan de hand van digitale bronnen een werkstuk maken?
Mediawijsheid
Optimaal gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die media bieden: Is Wikipedia een betrouwbare bron of niet? Wat deel je online met je vrienden en de wereld? Wat is fake news en wat is echt? Ofwel;...