Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

een dag uit het leven van een leesconsulent

meer over dbieb op school

Een dag uit het leven van Akkerins Smidstra, leesconsulent bij dbieb

Het is dinsdagmorgen half 9. Ik rij met een brede glimlach op mijn gezicht naar de school waar ik vandaag als leesconsulent aan het werk mag. Het wordt een mooie inspirerende dag voor groep 3!

Leren lezen

Alle 25 leerlingen kijken mij me vol verwachting aan, want de mevrouw van dbieb komt langs en dat is leuk! De kinderen zijn bezig met het leren lezen, en ik ben heel benieuwd hoe goed zij dat al kunnen. Zelf weten ze heel goed waarom lezen zo belangrijk is: “Anders kan ik later mijn kinderen niet voorlezen”. Wat een prachtig antwoord! Ik volg deze klas al een tijdje en ik krijg zowel van dbieb als van de school veel vrijheid om zelfstandig met deze klas te werken.  

Voorlezen en boeken selecteren

Vandaag lees ik voor uit het boek ”Wat staat daar?” Tijdens het voorlezen wordt het belang van lezen op een speelse manier uitgelegd. Na het voorlezen voer ik een gesprekje met de kinderen over leuke boeken die geschikt zijn om te oefenen met lezen. De boekenselectie doe ik zelf en ik zoek dan vaak aansluiting bij een thema van de school of een campagne. Bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. Gelukkig hoef ik de boeken niet zelf mee te nemen; die staan al klaar.  

21e eeuwse vaardigheden en mediawijsheid

Aan de hand van allerlei opdrachtjes gaan de kinderen in tweetallen speuren naar welke verschillende boeken er zijn. Het plezier dat de kinderen uitstralen doet me zo goed! Als leesconsulent besteed ik ook aandacht aan 21ste eeuwse vaardigheden en mediawijsheid. Veel scholen realiseren zich het belang hiervan. Ik ga dan ook regelmatig met een green screen of een koffer vol iPads op pad om programmeerworkshops te geven.

Evalueren en succesverhalen delen

De les bij groep 3 zit erop. Ik maak nog snel even een afspraak met de leerkracht om op een later moment de monitor te bespreken. We werken nu al een paar maanden volgens het plan dat we aan het begin van het schooljaar maakten en het is belangrijk om tussentijds te evalueren en eventueel bij te stellen. Het is ook een mooi moment om succesverhalen te delen!

Collega’s

's Middags ga ik naar kantoor, waar ik een paar collega's zie. We zien elkaar niet vaak, dus áls we elkaar zien wisselen we ervaringen en ideeën uit. Zoals de informatieavond voor ouders, die ik onlangs op eigen initiatief organiseerde. Het was een groot succes! Ten eerste om het belang van (voor)lezen en mediawijsheid uit te leggen, maar vooral om het contact met de ouders te intensiveren.

Conclusie

Je ziet: De dagen van een leesconsulent zijn afwisselend en snel gevuld. Goed kunnen schakelen en plannen is dan een must. Maar... het is vooral een waardevol, dankbaar, veelzijdig beroep.

Akkerins Smidstra
leesconsulent/mediacoach dbieb

Samen een verhaal maken

Lezen.. eigenlijk doen we dat elke dag! En het is fijn als iemand anders een mooi verhaal verzint wat jij kunt lezen.. maar vandaag doen we het eens andersom! Jij gaat zelf het verhaal verzinnen.   

Wat heb je nodig?

  • Een rustig momentje op de avond of voordat je naar bed gaat 
  • Je familieleden 
  • Woorden die in je hoofd opkomen  

Wat gaan we doen?

Het leuke van dit verhaal is dat het ineens ontstaat. Dus alles kan! Jij begint met de zin: er was eens… Daarna is je vader of moeder aan de beurt: zij verzinnen er een stukje bij: een kleine robot… Daarna je broertje of zusje of jij bent zelf weer aan de beurt: die op een dag.. En zo verzint iedereen om de beurt een nieuwe zin. Probeer het nu eens met 1 woord! Jij zegt één woord en daarna zegt iemand anders een woord. Dit wissel je zo af. Zo ontstaat een heel grappig verhaal! Je kunt je verhaal opnemen met je telefoon, dan kun je later nog eens naar je eigen verhaal luisteren.   

We zijn benieuwd wat voor grappige en spannende verhalen jullie verzinnen! Veel plezier! 

Samen lezen of voorlezen via Facetime/WhatsApp 

Mis jij je vriendjes en vriendinnetjes ook zo? Ga dan eens lekker samen lezen! Samen? Kan dat? Jazeker!

Wat heb je nodig?

  • Een (digitaal) boek  
  • Een iPad/tablet/iPhone/smartphone  

Wat gaan jullie doen? 

Kies een leuk, grappig, spannend fragment uit je boek. Spreek daarna een tijdstip af met je vriendje of vriendinnetje om met elkaar te bellen. Gebruik voor het bellen Facetime of WhatsApp en kies voor videobellen. Dat is leuk: nu zie je elkaar! Ga lekker zitten op de bank en lees elkaar voor! Veel leesplezier! 


Gelukt?

   Spreek alvast een nieuw tijdstip af wanneer jullie elkaar weer gaan voorlezen! 
Ook leuk! Bel of app je opa en oma en lees hen voor.