scoor een boek

terug naar op school

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Dat is de gedachte achter Scoor een Boek. Een uniek leesproject waarin de scholen, dbieb en SC Cambuur in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel samenwerken. Het project richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs en de gezinnen van die kinderen. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want... scoren kun je overal.

Stimuleren


De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek. negen weken lang hun best doen om zoveel mogelijk boeken te lezen in de klas (‘scoren’).

Hiermee willen we het leesplezier bij de kinderen aanwakkeren.

De kinderen worden extra gestimuleerd door een speler van SC Cambuur.
 

Leesplezier ontdekken 

Begin februari 2022  trapt een voetballer van SC Cambuur het project af.
Elke groep houdt in de klas op een poster bij hoeveel boeken er zijn gelezen. In de klas wordt er gesproken over de gelezen boeken: maak een Basisopstelling van de 11 mooiste boeken of geef een voorzet en deel een leestip met een ander. Tijdens Scoor een Boek. scoren de leerlingen tientallen boeken en ontdekken ze het plezier in lezen. Het project wordt in april afgesloten met een sportieve activiteit. 

Aftrap

Scoor een Boek begint met een officiële aftrap. De leesconsulent van dbieb komt in de klas om de boeken te overhandigen en neemt een videoboodschap mee. Een speler van SC Cambuur moedigt de kinderen aan om de komende weken zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Rust

Tijdens de Rust komt de leesconsulent van dbieb weer in de klas om met de kinderen te praten over de gelezen boeken.

Welke boeken zijn favoriet en hoeveel is er al gescoord? 
 

Fluitsignaal

Na 9 weken boeken ‘scoren’ is het tijd om de eindstand te bekijken. In elke klas wordt bekend gemaakt hoeveel boeken de scholen hebben gelezen.
Daarna mogen de leerlingen zich nog een keer van hun meest sportieve kant laten zien en wordt het project feestelijk afgesloten.

buurtsportcoaches bv SPORT en Tytsjerksteradiel

De buurtsportcoaches van bv SPORT en Tytsjerksteradiel zorgen ervoor dat de kinderen niet stilzitten. Tijdens 'Scoor een Boek’ geven zij op scholen in de gemeente Leeuwarden speciale gymnastieklessen, geïnspireerd op het thema ‘boeken’. Zij dagen de leerlingen uit om speciale ‘boekenchallenges’ te doen, zoals touwzwaaien met boeken en met een boek op je hoofd kaarsrecht lopen.

Doe mee met Scoor een Boek

Doet jouw school dit jaar ook mee met Scoor een Boek? 

Meld je voor 20 november 2021 aan bij Amerens Leegstra via a.leegstra@dbieb.nl