Alle vestigingen van dbieb zijn vanaf donderdag 20 mei weer open. Voor vragen over de onze dienstverlening en de Coronarichtlijnen verwijzen we je graag naar de pagina met meest gestelde vragen. Er zijn weer diverse activiteiten opgestart. Raadpleeg hiervoor de webagenda.

scoor een boek

terug naar op school

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Dat is de gedachte achter Scoor een Boek. Een uniek leesproject waarin de scholen, dbieb en SC Cambuur in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel samenwerken. Het project richt zich op groep 5 en 6 van het primair onderwijs en de gezinnen van die kinderen. Scoor een Boek! combineert lezen met sport, want... scoren kun je overal.

Stimuleren

De leerlingen gaan tijdens Scoor een Boek. negen weken lang hun best doen om zoveel mogelijk boeken te lezen in de klas (‘scoren’).

Hiermee willen we het leesplezier bij de kinderen aanwakkeren.

De kinderen worden extra gestimuleerd door een speler van SC Cambuur.

Leesplezier ontdekken 

In maart  2021 trapt een voetballer van SC Cambuur het project af.

Elke groep houdt in de klas op een poster bij hoeveel boeken er zijn gelezen. In de klas wordt er gesproken over de gelezen boeken: maak een Basisopstelling van de 11 mooiste boeken of geef een voorzet en deel een leestip met een ander. Tijdens Scoor een Boek. scoren de leerlingen tientallen boeken en ontdekken ze het plezier in lezen. Het project wordt in mei afgesloten met een sportieve activiteit. 

Aftrap

Scoor een Boek begint met een officiële aftrap. De leesconsulent van dbieb komt in de klas om de boeken te overhandigen en neemt een videoboodschap mee. Speler Mitchel Paulissen van SC Cambuur moedigt de kinderen aan om de komende weken zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Rust

Tijdens de Rust komt de leesconsulent van dbieb weer in de klas om met de kinderen te praten over de gelezen boeken. Welke boeken zijn favoriet en hoeveel is er al gescoord? Opnieuw is er een videoboodschap van speler Mitchel Paulissen, die de kinderen in de klas bekijken.
 

Fluitsignaal

Na 9 weken boeken ‘scoren’ is het tijd om de eindstand te bekijken. In elke klas wordt bekend gemaakt hoeveel boeken de scholen hebben gelezen. De leerlingen krijgen de laatste videoboodschap van Mitchel Paulissen te zien. En tot slot daagt Cambuurspeler Doke Schmidt de leerlingen uit voor een aantal sportieve challenges.

BV Sport

De buurtsportcoaches van BV Sport zorgen ervoor dat de kinderen niet stilzitten.

Tijdens 'Scoor een Boek’ geven zij op scholen in de gemeente Leeuwarden speciale gymnastieklessen, geïnspireerd op het thema ‘boeken’.

Zij dagen de leerlingen uit om speciale ‘boekenchallenges’ te doen, zoals touwzwaaien met boeken en met een boek op je hoofd kaarsrecht lopen.
 

 

Deelnemende scholen

  • OBS De Jint
  • SWS De Swirrel
  • SBO Aquamarijn
  • De Prins Mauritsschool
  • Basisskoalle De Klimstien
  • Albertine Agnesschool
  • IKC Alexia

Wil je meer weten over Scoor een Boek of wil je volgend jaar met jouw school meedoen? Neem dan contact op met John Schreurs via j.schreurs@dbieb.nl