Dennis de Gruijter - Marcus Aurelius: Stoïcijnse Spiritualiteit in Actie

Dennis de Gruijter

Misschien heb je het al gemerkt: de Stoïcijnse filosofie is de afgelopen twee jaar behoorlijk hot. Die hoge temperatuur komt voornamelijk uit de Amerikaanse hoek. Hier wordt het Stoïcisme aangeprezen als een praktische manier om met je emoties om te gaan, stress te verlagen en - vooral - te presteren!

Helaas heeft deze Amerikaanse interpretatie het veel interessantere Europese perspectief op de Stoa wat ondergesneeuwd. De Tsjechische filosoof Jan Patočka benadert de Stoïcijnse filosofie als een ‘zorg voor de ziel’ en de Franse historicus Pierre Hadot als een poging tot 'zelfcoherentie'. Onder de streep is de Stoa een spirituele filosofie, een manier van leven die je leert om je beter te verhouden tot jezelf, je medemens en de ‘Natuur’ met een hoofdletter.

In deze bijdrage neem ik u mee in een verkenning door deze spirituele dimensie aan de hand van enkele teksten van Marcus Aurelius. Ons doel: een rijker begrip van de Stoïcijnse filosofie en hoe deze bij kan dragen aan een moderne ‘zorg voor de ziel’. Daarbij zullen we ook een aantal spirituele oefeningen direct in de praktijk brengen.

Over Dennis de Gruijter
Dennis de Gruijter (1978) is docent Filosofie aan het Haags Montessori Lyceum, schrijver en Stoïcijns practicus. Jaarlijks verzorgt hij De Stoïcijnse Week aan de Internationale School voor Wijsbegeerte en schrijft en onderwijst hij Stoïcijnse filosofie en spiritualiteit. In 2018 verscheen zijn boek ‘De Solidariteit van de Schok’ over de Tsjechische fenomenoloog Jan Patočka bij Uitgeverij ISVW. In 2023 verschijnt zijn boek over het toepassen van Stoïcijnse deugdethiek binnen organisaties bij Uitgeverij Noordboek.

terug naar De Nacht van de Filosofie