Lotte Spreeuwenberg en Evelyn Andoh - Liefde en revolutie

Lotte Spreeuwenberg

The revolution will not be televised.

Je kunt niet op de bank blijven hangen, naar het scherm staren en een revolutie verwachten. Revolutie vereist een actieve verandering vanbinnen, voordat je daarbuiten een verandering teweeg kan brengen. Wat kan een filosofie van het activisme vandaag betekenen? Volgens Lotte Spreeuwenberg staat de focus op onszelf of onze eigen groep een revolutie in de weg. Het dikke ik maakt ons onverschillig en onwetend. Het is daarom tijd om activisme terug te vorderen als een beweging van liefde. Liefdevolle aandacht vestigt de blik op hen die in de marges verdwijnen. In liefde laten we ons ego los en staan we open voor perspectieven die tot nu toe buiten beeld bleven. Liefde, kortom, kan revoluties veroorzaken. Tijdens de Nacht van de Filosofie bespreken Lotte Spreeuwenberg en Evelyn Andoh deze thema's. Het gesprek wordt geleid door Albert Bouwman.

Over Lotte Spreeuwenberg

Lotte Spreeuwenberg is filosofisch onderzoeker bij het Centrum voor Ethiek aan Universiteit Antwerpen. Ze schrijft over liefde, ethiek, feminisme, activisme en Iris Murdoch. Als schrijver en spreker maakt ze filosofische theorieën en concepten inzichtelijk en toegankelijk voor een breed publiek. Haar boek Liefde en Revolutie is nu uit bij Uitgeverij Letterwerk. Lotte produceert samen met Martha Claeys de filosofische podcast Kluwen. Meer informatie vind je op www.lottespreeuwenberg.com.

foto: Suzanne Waijers

Over Evelyn Andoh

Evelyn Andoh

Evelyn Andoh(1983) is creatief producent en parttime werkzaam bij de Friese Popkoepel, Friesland Pop, waar ze met diverse projecten jong talent ondersteunt in hun muzikale ontwikkeling en professionalisering. Daarnaast werkt ze als freelance projectleider bij o.a. Kunstinitiatief VHDG, Popfabryk en Pier21. Ook geeft ze dans en fashion-gerelateerde workshops op middelbare scholen, verspreid door het land.

Naast de projecten in opdracht is Evelyn autonoom maker met een focus op het verbinden en ‘Upcycling’.

Geboren in Accra, Ghana belandde Evelyn op 10-jarige leeftijd in het Friese stadje Franeker. Jarenlang wenste Evelyn zich onzichtbaar, nadat zij op tienjarige leeftijd vanuit Accra, Ghana in Franeker terecht kwam. Het contrast tussen Accra en Franeker had niet groter kunnen zijn.

Opgroeiend in een nieuwe wereld waar zij continue werd gewezen op het feit dat zij de enige van "haar soort" was en eigenlijk niet thuishoorde, resulteerde bij Evelyn in een gevoel van schaamte voor haar wezen, haar huidskleur, kroesharen, stemkleur, eigenlijk zo'n beetje alles wat haar anders maakte dan de mensen om haar heen.

Negatieve ervaringen overschaduwden de positieve, en hier met niemand over kunnen praten deed haar onzekerheden groeiden tot zover dat Evelyn er jarenlang alles aan deed om niet te veel op de voorgrond te treden, terwijl ze diep van binnen heel graag wilde zijn wie ze was en gezien wil(de)worden als iemand die kleur en liefde brengt in haar omgeving.

In 2020 werd Evelyn -na jarenlang te hebben gezwegen over onrecht en discriminatie- onbedoeld het gezicht van de BLM-protesten met foto’s van haar beeldende bijdrage tijdens het protest in Leeuwarden, die door zo’n beetje alle kranten werden uitgebuit. Na het BLM-protest is zij door Pier21 gevraagd om invulling te geven aan het programma rondom de viering van de afschaffing van de slavernij, waar de doorwerking van deze geschiedenis in onze huidige samenleving, bewustwording en het zoeken naar verbindingen in verschillende culturele d.m.v. kunstzinnige uitingen centraal staan voor haar.

terug naar De Nacht van de Filosofie