Paul Verhaeghe - Intieme vreemden

Paul Verhaeghe

Wie ben ik, wie is mijn geliefde? Beide vragen zijn nauw verweven en de antwoorden confronteren ons met een onvermijdelijke vervreemding. Hoe kun je vervreemd zijn van een ander en van jezelf?

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe stelt dat iedereen vervreemd is, omdat we van oorsprong geen eigen identiteit bezitten. Elke identiteit die je aanneemt komt van buiten en is bijgevolg per definitie ‘vreemd’. Hoe kom je vanuit deze staat van vervreemding tot jezelf? En in hoeverre zijn de huidige maatschappelijke discussies over identiteit helpend in een zoektocht naar je eigen identiteit? Terugvallen op groepsidentiteiten, zoals nationalisme, gender en ‘woke’, leiden volgens Verhaeghe niet tot een passend antwoord. We moeten ons juist de vraag stellen in hoeverre dit soort maatschappelijke voorgehouden beelden aansluiten bij onze eigen lichamelijke ervaring en sociale relaties. In de intieme relatie tot het eigen lichaam ligt een uitweg uit de vervreemding.

Over Paul Verhaeghe
Paul Verhaeghe (1955) is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Hij is emeritus hoogleraar aan de universiteit van Gent. Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Hij is auteur van verschillende boeken, waaronder ‘Liefde in tijden van eenzaamheid’, ‘Identiteit’, ‘Autoriteit’ en ‘Intimiteit’. In 2020 verscheen zijn essay ‘Houd afstand, raak me aan’. Sedert 2019 schrijft hij een - ook in Nederland druk gelezen- boekenblog.

Voor meer informatie zie https://paulverhaeghe.psychoanalysis.be

Foto: Pieter De Saeger

terug naar De Nacht van de Filosofie