De onbedoelden

Buitenleven van Nina Polak

Cobi van Baars

19-10-2023 - Tip van Jacqueline

Dit verhaal gaat over twee meisjes, een twee-eiige tweeling, geboren in de zestiger jaren in Zuid-Limburg. Moeder Claudia is zwangergeraakt van een Griek, die niet weet van de zwangerschap en terug is naar Griekenland. Claudia bevalt in de Vrouwenvroedschool in Heerlen met een doek over haar ogen om zich niet te hechten aan de kinderen. Na een aantal weken gaat ze wonen in het Doorgangshuis naast de Vroedvrouwenschool. De baby’s worden verzorgd door de nonnen. De ouders van Claudia willen niets meer met hun dochter te maken hebben. De Raad voor de Kinderbescherming en de kerk besluiten de twee meisjes bij twee gezinnen onder te brengen, apart van elkaar. Aaf komt bij Fons en Ineke wonen, een warm gezin. Zij hebben dochter Brechtje al eerder geadopteerd. Annemarieke gaat bij Koos en Fien wonen, maar Fien kan zich niet openstellen voor het meisje, evenmin als haar man. Zodoende groeit Annemarieke op in een kille omgeving.

Wanneer Aaf 21 jaar wordt (1988) mogen Fons en Ineke haar vertellen dat ze is geadopteerd. Via de Fiom krijgt ze het telefoonnummer van haar zus en komen ze bij elkaar. Het is een warm en aangrijpend weerzien. Ze hebben veel gesprekken met elkaar. Het contact met Brecht verloopt moeizamer, ook omdat Brecht in een dierenasiel werkt en in Den Helder woont en Aaf in Maastricht bij een medisch kinderdagverblijf een baan heeft. Brecht probeert haar jaloezie te onderdrukken, maar trekt zich steeds meer terug. De eerste jaren samen verlopen rustig tot ze beginnen aan de zoektocht naar de biologische ouders.

De opzet van dit waargebeurde verhaal is zodanig dat je telkens in het hoofd van één van de familieleden ‘zit’. Dat maakt het misschien onrustig maar ik vind het een goede manier om iedere persoon goed te leren kennen. Langzamerhand zie je hoe de gebeurtenissen op elke persoon een andere uitweg heeft, ieder op zijn eigen manier de ontmoetingen verwerkt. Een boeiende roman die nergens sentimenteel wordt.

Leen deze titel

  • Cobi van Baars De onbedoelden

    Een Limburgse tweeling wordt na de geboorte in de jaren zestig gescheiden en ter adoptie afgestaan. Op de drempel naar volwassenheid begint hun zoektocht naar elkaar en naar het gemiste verleden.

    Gedrukt boek

  • Cobi van Baars De onbedoelden

    Een jonge vrouw bevalt van een tweeling. Ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling wordt daarna van elkaar gescheide,n en weet niet van elkaar bestaan af. Als dit geheim...

    E-book

Jacqueline

Mijn naam is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb