Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

De beesten

De beesten van Gijs Wilbrink

Gijs Wilbrink

18-01-2024 - Tip van Jacqueline

De eerste zin van het boek luidt: ‘volgens mij ging het toen al mis…’. Daardoor werd ik nieuwsgierig naar deze debuutroman van Wilbrink. De verteller blijft in het begin onbekend. Hoofdpersoon is Isabella (Isa), de jongste van het Keller-geslacht, een familie die letterlijk en figuurlijk buiten het dorp in de Achterhoek leeft. Het verhaal begint vlak voor de jaarwisseling van 1996.

Nadat Isa op een rommelmarkt een schilderij van Van Gogh ziet, besluit ze kunstgeschiedenis te gaan studeren in Utrecht. Zij is de eerste van de familie die gaat studeren. Maar van de studie komt niet veel terecht, het studentenleven trekt meer. Ze komt via haar vriendin Evra in contact met krakers, punkers en dierenactivisten. In deze groep wordt veel gedronken en geblowd.

Toch blijft ze verbonden met haar geboortegrond. Zeker als haar moeder haar opbelt om te vertellen dat haar vader wordt vermist. Stukje bij beetje leer je de familie Keller kennen: louche handeltjes zoals zwendelarij, afpersing, smokkelen, stroperij door de familie, opa in de gevangenis, een oudoom die in het achterhuis een illegale nertsenfokkerij beheert en haar moeder die bij een particulier thuiszorg verleent.

In de loop van de roman lezen we meer over het verleden van de familie. De vader van Isa heet Tom. Bij zijn geboorte overlijdt zijn moeder. Zijn vader Frank is de enige in de familie die gewoon werkt, in een ijzerfabriek. Maar door een enorme misstap belandt hij in de gevangenis. Zijn broers Johan en Charles (Sjarrel) leven van bovengenoemde handeltjes. Tom wordt door hen ‘opgevoed’ en wordt betrokken bij hun bezigheden. Als Tom als tiener een Mobylette op de kop tikt, verandert er veel. Oom Johan begeleidt hem bij het leren motor-crossen en Tom wordt de grote belofte van de familie Keller. Dat brengt hem over de hele wereld. Charles is jaloers en volgt het op een afstand. Tijdens een wedstrijd in het dorp overkomt Tom een ongeluk wat het einde betekent van zijn loopbaan.

De tweede verhaallijn is de zoektocht naar de vermiste Tom. Isa probeert eerst alleen hem te vinden maar ziet zich genoodzaakt de politie en vrijwilligers uit het dorp in te schakelen. Het verwondert haar dat de dorpsbewoners toch een zwak hart hebben voor Tom. Na 3 dagen wordt hij onderkoeld terug gevonden op de crossbaan waar hij zijn laatste wedstrijd reed.

Dan komt tante Annie in beeld als verteller van het verhaal. Zij is de zus van Isa’s moeder. De zussen hebben al 20 jaar geen contact meer met elkaar omdat de moeder van Isa, Maureen, getrouwd is met Tom en dus in de familie Keller is opgenomen. Isa vermoedt dat tante Annie meer weet en na lang aandringen vertelt haar tante het ware verhaal van het ongeluk. Ondertussen heeft Isa haar vriendin Evra uitgenodigd om naar haar huis te komen. Evra heeft gezorgd dat de eindopdracht van Isa voor haar studie is ingeleverd, zodat Isa verder kan met haar studie.

Het einde van het boek is spectaculair, zoals je kunt verwachten bij een dergelijk verhaal.

Dit debuut is een aanéénschakeling van verhalen en gebeurtenissen, je krijgt amper tijd om het tempo bij te houden. Het dendert maar door. Het vertelplezier spat er vanaf. Soms wil Wilbrink teveel vertellen, maar dat vergeef ik hem. Zo’n debuut is overrompelend.

Boekenballade op Youtube

Nieuwsartikel op Omroep Gelderland

Leen deze titel

  • Gijs Wilbrink De beesten

    Een jongen groeit op in de Achterhoek als jongste telg van de beruchtste familie van de streek. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken.

    Gedrukt boek

Jacqueline

Mijn naam is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb