Al het blauw

Lieve Edward Ann Napolitano

Peter Terrin

15-7-2021 - Tip van Jacqueline

"Het lichaam ligt midden op het lege parkeerterrein". Met deze zin begint het boek. Regelmatig komt dit beeld even terug in het verhaal waardoor de spanning wordt opgebouwd. Het boek speelt zich af in een dorp in België in de jaren tachtig. Simon, 19 jaar, is zojuist gestopt met zijn studie. Hij woont nog bij zijn ouders. Zijn veel te lieve moeder heeft zijn toekomst uitgestippeld en ziet hem wonen met een vriendin in een nieuwbouwhuis in hetzelfde dorp. Samen met zijn vriend Marc bezoekt Simon regelmatig het café La Azzurra (hemelsblauw), naast een zwembad, in een nabijgelegen stadje. Carla, een vrouw van 41 jaar, is daar barvrouw. Zij is getrouwd met John, vrachtwagenchauffeur en ongewenst kinderloos. Het is geen gelukkig huwelijk: Carla wordt regelmatig geslagen. Simon en Carla krijgen een verhouding en ontmoeten elkaar na sluitingstijd in het café en in hotels en vakantiehuizen. Beiden proberen te ontsnappen uit het dagelijkse saaie en benauwende leven. Dit leven van Simon heeft ook een lichtere kant. Zo gaat hij regelmatig op stap met vrienden Marc en Pieter. Naar een festival of naar het strand, vaak vergezeld door zijn hondje Rocky. Ook verzelt hij in de schimmige wereld van een piramide verkoopsysteem waarin hij succesvol opereert. Langzamerhand werkt het verhaal naar een climax toe waarin gebeurtenissen het verloop bepalen. Ogenschijnlijk eindigt het boek met een afgerond verhaal maar er blijven wat losse eindjes over.

Dit boek over liefde en vriendschap heb ik geboeid gelezen. De schrijfstijl is ingetogen waardoor we meevoelen met de personen. De schrijver beschrijft de wereld, hij legt hem niet uit, laat hem zien. Je weest niet wat Simon denkt of voelt, maar wel wat hij ziet en hoort. En de jaren tachtig worden sfeervol neergezet. De rode Mazda, er moet ouderwets worden gebeld en er wordt volop gerookt in het café. Ook de muziek voegt iets toe aan dit beeld. Er is zelfs een Spotify playlist samengesteld bij het boek. Deze roman is het eerste boek wat ik van Terrin las, maar ik ga zeker meer van hem lezen.

Leen deze titel

  • Peter Terrin Al het blauw

    Simon (19) en de Italiaanse barvrouw Carla (bijna 40) krijgen een relatie, maar niet zonder spanningen en conflicten, voor hen en hun omgeving.

    Gedrukt boek

  • LiteRom naar Literom

    Log in met je dbieb-account

    Interviews, recensies en auteursartikelen bij dit boek

Jacqueline

Mijn naan is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb