De schoft

Buitenleven van Nina Polak

Marente de Moor

14-9-2023 - Tip van Jacqueline

De hoofdpersoon in deze roman is de vijtigjarige Tom Wilenski, sinds 3 jaar werkeloos na een ruzie over zijn rechtse standpunten, en daarna zijn ontslag bij een krant. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Liesbeth. Zij hebben dochter Lauren, met wie hij een moeizaam contact heeft. Zij begrijpt hem niet en vindt hem een oude man. Het enige wat hij van haar weet, leest hij op Instagram. In zijn jeugd ontving hij weinig liefde: zijn vader was een Poolse vluchteling met rechtse ideeën en zijn moeder meer links georiënteerd.

Ondanks de ruzie wordt hij door zijn oud-hoofdredacteur en vriend gevraagd mee te varen op een schip dat vluchtelingen oppikt uit de Middellandse Zee en daar een verslag over te schrijven. Het schip wordt door Duitse vrouwen beheerd met als kapitein Aga (of ook wel Lady Gaga). Jona is de enige man en bestuurt het schip. Zij ontdekken al snel dat Tom onder pseudoniem aan boord is gekomen als Tom Willems, maar vertrouwen de Nederlandse pers meer dan de Duitse. Hun filosofie is dat het onacceptabel is dat het internationale recht de opwarming van de aarde niet erkent als reden om te vluchten. Er moeten wetten komen die het gebruik van natuurlijke hulpbronnen door westerlingen aan banden wordt gelegd. Het is hun bedoeling om zoveel mogelijk mannen uit zee op te pikken, voordat andere schepen dat doen. Door hun standpunten durft Tom hen geen vragen te stellen.

Tom ziet voornamelijk gezonde jonge mannen. Er heerst een gespannen sfeer aan boord, ook door het gebrek aan eten en brandstof. Het schip krijgt nergens toestemming aan land te komen, maar dat schijnt de vrouwen niet te deren. Zij willen zoveel mogelijk evacués aan boord krijgen. Ondertussen heeft Tom het beste contact met Adama, een Senagalees, die bij hem in de hut slaapt. Daar tegenover vertrouwt hij Mubashir niet. Hij vertelt verschillende verhalen over zijn land van herkomst en zijn rol als mensenhandelaar wordt steeds duidelijker. Tom worstelt met zijn rol als verslaggever. Welk verhaal moet hij vertellen? Het is beneden zijn stand om een enerzijds-anderzijds verhaal te schrijven., maar een objectief verslag maken lukt hem ook niet. Wat hij ook schrijft: hij zal er om worden gehaat. Het is een teken van zijn angst voor de veranderende wereld.

Het verhaal wordt regelmatig onderbroken door schuin geschreven verhalen over beroemde martelaressen die stierven voor het christendom, zowel katholieke heiligen als Afrikaanse mythologische vrouwenfiguren. Voor mij was het een interessante toevoeging.

Ik vind dat het boek een somber mensbeeld schept, goede bedoelingen tegenover eigenbelang. Is Tom echt een schoft of een verrader, een naïeveling? Lees het boek en vorm uw eigen oordeel.

Marente de Moor heeft een knap boek geschreven, geheel objectief vertelt ze dit verhaal en kiest geen partij in deze eigentijdse, actuele roman.

Leen deze titel

  • Marente de Moor De schoft

    Een journalist krijgt de opdracht een reportage te schrijven over een groep vrouwen die vluchtelingen redt op de Middellandse Zee, maar eenmaal aan boord bekruipt hem het gevoel dat hij in de val is gelokt.

    Gedrukt boek

  • Marente de Moor De schoft

    Tom Wilenski, een uitgerangeerde journalist, krijgt de opdracht om nog één reportage te schrijven; over een groep vrouwen die vluchtelingen redt op de Middellandse Zee. Eenmaal aan boord van hun naamloze...

    Luisterboek (digitaal)

Jacqueline

Mijn naam is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb