De tweelingparadox

De tweelingparadox Nowelle Barnhoorn

Nowelle Barnhoorn

13-1-2022 - Tip van Jacqueline

Thomas en Mathis groeien samen op in een dorp in Friesland. Ze zijn een eeneiige tweeling, twee maanden te vroeg geboren. Mathis is als eerste geboren, gezond. Zijn broer Thomas is door zuurstofgebrek spastisch en verstandelijk gehandicapt. Ze worden opgevoed door hun moeder en oma. Hun Algerijnse vader woont in Parijs en maakt geen deel uit van hun leven. Ze trekken veel samen op, begrijpen elkaar met hun eigen taal, grappen en spelletjes. Ze gaan naar dezelfde kleuterschool waar Thomas populairder lijkt dan Mathis. Na de kleuterschool gaat Thomas naar het speciaal onderwijs. Dan beginnen hun levens uit elkaar te groeien. Na de middelbare school zien ze elkaar steeds minder. Mathis gaat studeren en reist als fotograaf over de wereld. Hij stuurt soms mailtjes en foto’s om Thomas iets van de wereld te laten zien. Thomas blijft thuis en gaat op een gegeven moment begeleid wonen in een woonzorgcentrum. Mathis doet nieuwe ervaringen op maar kan zijn draai niet vinden. Terwijl Thomas in het verleden leeft en denkt aan de mooie momenten die ze samen beleefden als kind. Hoe meer Mathis afstand neemt merkt hij aan de mailtjes van Thomas dat hij hem erg mist en ‘gek’ wordt van zijn medebewoners in de zorginstelling. Tijdens een lang verblijf van Mathis in Barcelona stuurt Thomas een lange mail en ziet Mathis in dat het ‘goed is zoals het is’. Hij ziet in dat hij hun verschillende levens moet accepteren. Hij voelt dat hij jarenlang op de vlucht is geweest met een schuldgevoel , de schaamte en het verdriet.

Het is een indringend geschreven verhaal, voor een deel autobiografisch. Nowelle is de gezonde helft van een eeneiige tweeling. Haar zus Roos is spastisch. In deze roman merk je hoe ingewikkeld dat is, altijd dat verantwoordelijkheidsgevoel te moeten dragen. Dit verhaal raakte mij erg. Hoe ingewikkeld het is jouw eigen leven vorm te geven terwijl Thomas geen keus heeft. De ‘vlucht’ van Mathis is goed te begrijpen maar ze zijn voor altijd met elkaar verbonden.

Leen deze titel

Jacqueline

Mijn naan is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb