Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Het licht in de stad

Buitenleven van Nina Polak

Inge Schilperoord

27-7-2023 - Tip van Jacqueline

Het eerste boek van Inge Schilperoord heet ‘Muidhond’ en dat boek heeft veel indruk op mij gemaakt. Daarom wilde ik graag een volgend boek van haar lezen.

Dit boek draait om de zestienjarige Sophie. Kortgeleden heeft zij haar vader verloren door een fietsongeluk, haar moeder is al eerder overleden. Nu woont ze bij haar tante, concert violiste, met wie zij oppervlakkig contact heeft. Sophie zit in 5 VWO en moet een profielwerkstuk schrijven. Zij kiest de islam als onderwerp. Dit komt omdat haar vader als advocaat van Nederlandse kalifaatbruiden werkte en zich verdiepte in de islam. Ondanks dat Sophie weinig aansluiting vindt in haar klas, wordt ze vriendin van Zala, een Afghaanse vluchtelinge. Ze besluiten samen het profielwerkstuk te maken. Ze spreken regelmatig af bij Zala en dat zijn hoogtepunten in de week voor Sophie. Bij Zala is het gezellig en heerst een warme sfeer.

Ondertussen vindt Sophie een oud dossier van haar vader. Daarin staat het verslag van zijn verdediging van ex-cliënt Isra. Al lezend ontdekt ze dat Isra haar vader heeft bedrogen en dat ze weer naar Syrië is vertrokken. Via een nep-account op Facebook legt zij contact met Isra. Deze probeert Sophie over te halen ook naar Syrië te komen.

De schrijfster geeft een goed beeld van de onzekerheid en eenzaamheid van pubers. Hoe gevoelig zij zijn voor invloeden van buitenaf en dus betrokken kunnen raken bij bijvoorbeeld moslimextremisme. Bij Sophie speelt het gemis van haar vader een grote rol, zij voelt zich eenzaam en verlangt naar veiligheid en bescherming. Zij probeert zich open te stellen voor een God maar dat lukt haar niet. Dat maakt Sophie onzeker. Doet ze het wel goed? Opvallend is dat het altijd regent in het boek. Het enige ‘lichtpunt’ in de stad zijn de lichtjes aan de overkant van het water en de helverlichte kantoren.

Ik vond het een interessant boek waarin opnieuw de hoofdpersoon worstelt met zijn/haar gevoelens, net zoals in Muidhond. En dat wordt goed en invoelend beschreven.

Leen deze titel

  • Inge Schilperoord Het licht in de stad

    Nadat haar vader door een ongeval komt te overlijden, begint een 16-jarig meisje aan een werkstuk over jihadisme, in een poging om haar vader — die als strafrechtadvocaat jonge moslimextremisten verdedigde...

    Gedrukt boek

  • Literom naar Literom

    Log in met je dbieb-account

    recensies en auteursartikelen bij dit boek

Jacqueline

Mijn naam is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb