Land van echo's

Buitenleven van Nina Polak

Mark H. Stokmans

21-9-2023 - Tip van Jacqueline

Herman Kruijssen wordt door zijn vader naar Duitsland gestuurd om te vechten aan de Duitse kant tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na het einde van de oorlog zwerft hij jarenlang door Europa om na 18 jaar(1929) in Spanje aan te komen. Op een dag wordt hij onwel en rust onder een boom. Hij wordt gevonden door Vicente Urias, die hem meeneemt naar zijn landgoed en opneemt in zijn familie. Herman leert voor het eerst echte vriendschap kennen en raakt vergroeid met het land en de mensen. Hij koopt een vervallen landhuis, Alquerídel Moro, en knapt dat op met behulp van de familie Urias. Het landhuis vult zich moeiteloos met vrienden en kennissen. Tevens investeert hij in de zoutmaatschappij van de familie Urias. Herman leert ook een andere kant van Spanje kennen: het feodale systeem dat sinds de middeleeuwen nog weinig is veranderd. Arbeiders moeten precies genoeg te eten krijgen om niet dood te gaan of in opstand te komen. Herman(Don Germán) pakt het anders aan en betaalt zijn werknemers een eerlijk loon. Dat levert conflicten op en veel vijanden. Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en moet Herman partij kiezen en moet hij geweld gebruiken. Trauma’s uit het verleden spelen op: de thuissituatie en de Eerste Wereldoorlog. In de chaos van de Burgeroorlog leert Herman een vrouw kennen en wordt hij vader van zoon Levi. Ondertussen breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Deze oorlog blijft op afstand van Spanje, alhoewel Franco achter Hitler staat. Het fascisme heeft gewonnen.

In het tweede deel van de roman wordt de verhaallijn geregeld afgewisseld met dagboekfragmenten en brieven. Zijn vrouw Beatrijs schrijft brieven naar haar familie in Nederland. Herman krijgt een brief van zijn vader met de vraag naar Nederland te komen omdat hij stervende is. Met zijn gezin gaat hij naar Nederland en heeft een laatste ontmoeting met zijn vader. Zij bezoeken ook het Concertgebouw om naar de Matthäus Passion van Bach te luisteren. Voor Levi is het de eerste kennismaking met muziek, wat voor zijn verdere leven bepalend wordt. Hij leert gitaar spelen en gaat naar het conservatorium in Valencia. De dagboekfragmenten van Herman maken dat je geregeld in zijn hoofd kruipt en zijn worstelingen voelt: zijn eenzame jeugd, de oorlogen, de liefde, zorg ik wel goed voor Levi, hoe moet ik mijn leven leiden, daadkracht tonen, het verlangen zich terug te trekken. Hij heeft last van nachtmerries en voelt hij somberheid die hij nooit zal kwijt raken.

Het boek is prettig om te lezen met een rijk taalgebruik. Je ziet, voelt en ruikt het landschap. Na het lezen van dit dikke boek kijk je met andere ogen naar de schilderachtige dorpjes. Ik vind het ook een mooi familieverhaal.

De schrijver heeft zich goed ingelezen in de geschiedenis van Spanje en 11 jaar nodig gehad om dit boek te schijven. In 2023 won hij de Boekhandelsprijs.

Leen deze titel

  • Mark H. Stokmans Land van echo's

    Een soldaat vindt na de Eerste Wereldoorlog onderdak bij een Spaans gezin. Wanneer de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt, komt hij voor morele keuzes te staan.

    Gedrukt boek

  • Mark H. Stokmans Land van echo's

    Met Land van echo’s, won Mark H. Stokmans de Boekhandelsprijs 2023. Land van echo's is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en een onbereikbare liefde – tegen de achtergrond van het feodale...

    Luisterboek (digitaal)

Jacqueline

Mijn naam is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb