Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

Naar Lillehammer

Vonne van der Meer

18-11-2021 - Tip van Jacqueline

Het verhaal wordt verteld vanuit de persoon van Cécile. Zij is aangeland op een 'dood' punt in haar leven: ze is haar baan kwijtgeraakt, onlangs gescheiden van Fred en verhuisd naar een appartement bij de Sloterplas. Het is zomer en ze gaat de buurt verkennen. Ze vindt een bankje in de zon bij een kinderspeelplaats. Daar wordt ze aangesproken door een donkere moeder met een peuter van ongeveer 3 jaar. Deze Gladys vraagt of ze even op Faith wil passen. Gladys keert echter niet terug en Cécile neemt het meisje mee naar huis. Ondanks haar (ongewenste?) kinderloosheid wordt ze opeens moeder. Na een paar dagen meldt Gladys zich weer en vraagt of Faith langer mag blijven. In al haar goedheid gaat Cécile akkoord en zo worden de dagen gevuld met spelletjes, liedjes zingen en uitstapjes in de buurt. Ze geniet van de aanwezigheid van het meisje. Gladys komt regelmatig langs en blijft soms een nacht slapen. Het blijkt dat ze ut Nigeria komt en in de prostitutie is beland via een pooier. Zo maakt Cécile kennis met de wereld van de criminaliteit en mensenhandel. Gladys wil uit die wereld stappen en gaan wonen bij haar broer in Lillehammer.

Tijdens een uitstapje met Faith leert Cécile Rogier kennen en ontstaat er een vriendschap. Om aan haar pooier te ontsnappen logeren Gladys, Faith en Cécile een tijdje in het vakantiehuisje van Rogier. Samen proberen ze Gladys te helpen om haar paspoort terug te krijgen van haar pooier. Tevens regelt Cécile een bevrijdingsritueel die de vloek moet doorbreken die op Gladys rust.

Ondanks de vreemde gebeurtenissen neemt Vonne van der Meer je mee in het verhaal. De manier waarop de levens met elkaar in aanraking komen wordt geloofwaardig verteld. De verhouding tussen de twee vrouwen van wie één een kind heeft en de ander niet komt goed tot uitdrukking. Ik kon het boek moeilijk wegleggen, ook omdat het tegen het einde van het boek zelfs spannend wordt. Het is een mooie aanvulling op haar eerdere boeken, waarvan ik er veel gelezen heb.

Leen deze titel

 • Vonne van der Meer Naar Lillehammer

  Wanneer een jonge Nigeriaanse vrouw de 49-jarige Cécile vraagt om op haar dochtertje te passen, leert Cécile zichzelf en de Nigeriaanse cultuur kennen.

  Gedrukt boek

 • Vonne van der Meer Naar Lillehammer

  In ‘Naar Lillehammer’ van Vonne van der Meer vraagt een moeder op een kinderspeelplaats een wildvreemde vrouw even op haar driejarige dochter te passen. Wanneer de moeder niet meer komt opdagen, neemt...

  Luisterboek (digitaal)

 • Vonne van der Meer Naar Lillehammer

  Wanneer een jonge Nigeriaanse vrouw de 49-jarige Cécile vraagt om op haar dochtertje te passen, leert Cécile zichzelf en de Nigeriaanse cultuur kennen.

  Grootletterboek

Jacqueline

Mijn naan is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb