Sloop

Buitenleven van Nina Polak

Anna Enquist

17-5-2023 - Tip van Jacqueline

Dit boek van Enquist lag al een tijdje als een cadeautje op mij te wachten. Zij is één van mijn favoriete schrijvers.

'Sloop' begint met verdrietig filmpje: een wandreliëf van een touwtje springend meisje wordt met het gebouw gesloopt. Even terzijde: dit reliëf heeft echt bestaan op een politiebureau in Rotterdam en was gemaakt door Co Westerik. Het gebouw werd in 1988 afgebroken. Alice Augustus ziet het filmpje en wordt teruggebracht naar de tijd van haar jeugd. Geen fijne tijd met een stugge moeder en een ongeïnteresseerde vader. Ze voelde zich niet geliefd en overbodig. En daardoor onzeker.

Inmiddels is zij een veel gevraagde componiste van moderne klassieke muziek. Ook schrijft ze veel muziek bij reclameboodschappen, maar dat doet ze onder pseudoniem. Haar man Mark werkt als succesvol jurist. Hij is evenwichtig en begripvol,  altijd leuke plannen om er op uit te gaan. Ze hebben geen kinderen, tot verdriet van Alice. Ooit is ze zwanger geweest van een zestig jarige docent, wat ze alleen vertelde aan haar vriendin Svea. Deze drong aan op een abortus maar Alice twijfelde te lang. De zwangerschap eindigt in een miskraam.

Nu bezoekt Alice regelmatig  een vruchtbaarheidskliniek,  echter zonder resultaat. Als tegenwicht heeft Alice de muziek. Bij het componeren leest ze heel veel boeken over Haydn. Ze voelt zich sterk met hem verbonden: het opgaan in de muziek, het verlangen naar een eigen kind maar ook de angst om je te onderwerpen aan iemand die je zal beschadigen met de belofte dat dan alles goed zal komen.

Alice componeert heel veel op verzoek, met als slot een meesterwerk voor het Koninklijk
Symfonieorkest. Maar het optimisme en de blijdschap zijn als altijd van korte duur: ‘Je doet het niet goed' en ze voelt zich een buitenstaander.

Dit boek heb ik met evenveel aandacht en genoegen gelezen als de overige boeken van Anna Enquist. Deze keer vind ik het knap hoe ze de zieleroerselen van Alice omschrijft en wij haar daardoor goed leren kennen.  Enquist laat ons wel met een vraag achter: ‘ is het moederschap te combineren met de artistieke ontwikkeling van de vrouw'?

Leen deze titel

  • Anna Enquist Sloop

    Een componiste die de veertig nadert, heeft een bijna perfect leven, het enige wat ze mist, is een kind.

    Gedrukt boek

  • Anna Enquist Sloop

    Componiste Alice Augustus, enig kind in een kil gezin, heeft van het Koninklijk Symfonie Orkest de opdracht gekregen tot het vervaardigen van een stuk voor groot orkest ter gelegenheid van het aanstaande...

    E-book

Jacqueline

Mijn naam is Jacqueline Oversteegen en ik heb altijd al veel van lezen gehouden. Tijdens mijn middelbare school periode werkte ik als vakantiehulp in de bibliotheek en daarna volgde ik de opleiding tot bibliothecaris. Dus boeken zijn een vast bestanddeel van mijn leven. Ik lees voornamelijk Nederlandse auteurs. Mensje van Keulen, Stephan Enter en Thomas Verbogt zijn een paar van mijn favoriete schrijvers.

Tips van Jacqueline

Alle tips van Jacqueline

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb