De Bibliotheek van verboden boeken

Brianna Labuskes

29-06-2023 Tip van Maaike

Eerder schreef ik een boekentip over 'Het geheim van Penumbra's boekwinkel'Dit omdat boeken met woorden als boekwinkel, boeken of bibliotheek mij erg aantrekken. Daarom kon ik dit nieuwe boek met 'bibliotheek' in de titel niet laten liggen! Tevens een mooie omslag met een spannende titel. De bibliotheek van verboden boeken speelt zich af in de jaren 20 en 30 en vertelt het verhaal van drie verschillende vrouwen, op drie verschillende plekken. Voor auteur Brianna Labuskes is dit haar eerste historische roman. 

Berlijn, 1933: Het boek begint bij de Amerikaanse schrijver Althea, die in 1933 naar Berlijn reist. Dit na het succes van haar eerste boek. Eenmaal aangekomen in de Duitse hoofdstad krijgt ze al snel te maken met het opkomende Naziregime. Ze ontmoet de Joodse Anna, voor wie ze gevoelens ontwikkelt.

Parijs, 1936: Hannah is ontsnapt uit Duitsland. In Parijs zet ze haar gevecht door, tegen de propaganda van de Nazi's. Helaas na vreselijk verraad, stopt ze en durft ze niemand meer te vertrouwen. 

New York, 1944: Het derde en laatste verhaal speelt zich af in New York en gaat over Vivian. Zij voert haar eigen oorlog tegen senator Taft. Deze senator werkt de boekzendingen naar de Amerikaanse soldaten tegen. Vivian laat haar niet snel uit het veld slaan. Ze krijgt uiteindelijk uit onverwachte hoek hulp van de mysterieuze bibliothecaresse van de Bibliotheek van verboden boeken in Brooklyn. 

Als er in de loop van de verhalen verraad en moord om de hoek komen kijken, neemt de spanning en het verdriet toe! Hopelijk loopt het met de drie vrouwen allemaal goed af. 

Ik moest eerst even goed in dit boek komen, vooral omdat het drie verhalen zijn die elkaar afwisselen. Soms moest ik even goed bedenken welke tijd en plaats ik nu in het verhaal zat. Eenmaal in het boek, wilde ik erg graag weten hoe het afliep met de drie moedige vrouwen. Het mooie vond ik dat de drie  verschillende verhalen en personages verbonden worden en uiteindelijk samenkomen. Hierdoor heeft het boek een mooi einde vind ik.

Auteur Labuskes heeft een prettige vlotte schrijfstijl en zorgt ervoor dat je de personages erg goed leert kennen. Eerder schreef Labuskes thrillers, maar voor deze roman liet zij zich inspireren door LGBTQ-verhalen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. 

Wil je meer weten over deze Amerikaanse auteur, ze heeft een eigen website.

leen deze titel

Maaike

Medewerker informatie & advies

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal en één dag in de week schaf ik collectie aan voor de gehele provincie. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Door mijn werk bij dbieb is mijn interesse steeds breter geworden. Veelal zijn het wel boeken met geschiedenisthema's, maar ook regelmatig jeugd en Young Adult boeken. Ik hoop zoveel mogelijk (jonge) mensen te enthousiasmeren om boeken te gaan lezen! 

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb