De boekwinkel aan het einde van de wereld

Ruth Shaw

02-11-2023 Tip van Maaike

Dit boek kwam ik in de reserveringskast tegen en wekte mijn nieuwsgierigheid. Wederom omdat er in de titel het woord 'boekwinkel' staat. Ook omdat ik de auteur niet kende en zag dat het autobiografisch is, was ik wel erg benieuwd naar dit boek.

Deze autobiografische roman gaat over de auteur Ruth Shaw, de oude boekhandelaar (70 jaar oud!) uit het afgelegen dorp Manapouri, het zuiden van Nieuw-Zeeland. Ze heeft twee piepkleine boekwinkeltjes en runt deze zo op haar eigen manier.
Het boek draait lang niet altijd om de boekwinkels van de schrijver, maar vooral over haar eigen bewogen leven. Voornamelijk heeft ze namelijk haar tijd doorgebracht op zee. Zo zeilde ze jarenlang over de Stille Oceaan en werd overvallen door piraten. Ze had veel bijzondere relaties en bleef nooit jaren op één plek. In Sydney hielp ze prostituees en drugverslaafden, maar voerde ook campagnes voor milieukwesties.

Naast haar levensverhaal maken we kennis met haar favoriete boeken en bijzondere klanten in haar boekwinkeltjes. Zo geeft ze ook wel eens boeken weg en verbiedt ze een mevrouw om een stapeltje boeken te kopen, want 'Het staat zo mooi in mijn kast.' Boeken moeten gelezen worden, aldus Shaw.

Aan de opzet van dit boek moest ik eerst even wennen, maar vond het toch wel erg prettig om te lezen. De bijzondere verhalen over klanten uit de boekwinkeltjes wisselen zich af met het bijzondere, ook wel moeilijke levensverhaal van de auteur. Het is prettig en toegankelijk geschreven, met hier en daar wat humor.

De boekwinkel aan het eind van de wereld is een debuut van auteur Ruth Shaw (1962). Ze is ze al jaren getrouwd met haar grote liefde Lance en runt de twee boekwinkeltjes in Nieuw-Zeeland.

leen deze titel

Maaike

Medewerker informatie & advies

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal en één dag in de week schaf ik collectie aan voor de gehele provincie. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Door mijn werk bij dbieb is mijn interesse steeds breter geworden. Veelal zijn het wel boeken met geschiedenisthema's, maar ook regelmatig jeugd en Young Adult boeken. Ik hoop zoveel mogelijk (jonge) mensen te enthousiasmeren om boeken te gaan lezen! 

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb