Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel

Francine Oomen

14-12-2023 Tip van Maaike

''Wat gebeurt er als je volwassen bent, maar eigenlijk helemaal niet weet hoe dat moet?''

Hiermee begint de tekst op de achterkant van het boek. In 1998 schreef auteur Francine Oomen haar eerste 'Hoe overleef ik'- boek. Na 25 jaar is er nu een eerste deel voor volwassenen lezers van toen. Ik als 25-jarige heb ook de boeken uit de populaire (Hoi) Hoe overleef ik- serie helemaal stukgelezen. Ik werd dan ook wild enthousiast toen ik hoorde dat dit nieuwe boek zou uitkomen.

De hoofdpersoon Rosa is nu 25 jaar oud en haar leven is totaal anders gelopen dan ze gedacht had. Er zijn vele verschillende dingen in haar leven gebeurt, waardoor ze haar vrienden uit het oog is verloren. Na veel worstelingen, zoekt ze toch het contact weer op en gaat met Esther en Jonas naar Portugal, waar Joya woont. Een reünie noemt Rosa het enthousiast, maar eenmaal onderweg gebeurt er al van alles.

Het wordt tijd dat Rosa zelf haar mond opentrekt tegenover haar vrienden en gaat praten over hoe het eigenlijk met haar gaat en wat ze allemaal heeft meegemaakt de afgelopen jaren. Want niet alleen Rosa worstelt met het volwassen bestaan, ook haar vrienden maken het nodige mee en hebben ook al het nodige meegemaakt.

Dit boek gaat over verschillende thema's waar millennials mee worstelen, denk aan psychische problemen, een hoge studieschuld en wereldproblemen. De auteur neemt je vooral mee in de vraag: Hoe moet je volwassen zijn in de huidige tijd?

De schrijfstijl van Oomen is in dit eerste volwassenen deel zeker niet anders, ten opzichte van de serie geschreven voor jongeren. Het leest nog altijd erg vlot en is toegankelijk en hedendaags geschreven. Wederom zitten ook in dit boek verschillende survivaltips en voiceberichten. Ik heb het binnen no-time uitgelezen en ben heel benieuwd naar een vervolg!

Francine Oomen op NPO 1 over de serie en het nieuwste boek: Francine Oomen op YouTube.

Artikel van de Correspondent over de Hoe overleef ik- boeken en de psychische problemen die veel jongeren momenteel ervaren: Klik hier voor het artikel.

 

leen deze titel

Maaike

Medewerker informatie & advies

Ik ben medewerker informatie en advies bij dbieb. Zo ben ik in de bibliotheek zelf te vinden, maar ook ben ik werkzaam voor de unit digitaal en één dag in de week schaf ik collectie aan voor de gehele provincie. Als je mij zoekt met een boek, dan zit ik vaak thuis in de oude rookstoel die bij het raam staat. Door mijn werk bij dbieb is mijn interesse steeds breter geworden. Veelal zijn het wel boeken met geschiedenisthema's, maar ook regelmatig jeugd en Young Adult boeken. Ik hoop zoveel mogelijk (jonge) mensen te enthousiasmeren om boeken te gaan lezen! 

Tips van Maaike

alle tips van maaike

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb