Afhankelijkheid

Tove Ditlevsen

01-02-2024 Tip van Richtje

'Afhankelijkheid' is het laatste deel van de Kopenhagentrilogie van Tove Ditlevsen. Van de eerste twee delen, 'Kindertijd' en 'Jeugd' is eerder een tip van dbieb geschreven.

De titel geeft het centrale thema van het boek aan, afhankelijkheid. In 'Jeugd' schopt Tove het al zover dat ze haar eerste gedichtenbundel gepubliceerd krijgt. Maar om het mogelijk te maken haar leven aan het schrijven te wijden moet ze zich afhankelijk opstellen ten opzichte van mannen. Om in haar levensonderhoud te voorzien trouwt ze eerst met de veel oudere uitgever Vigo, die achteraf een zuinige krent blijkt te zijn. Dat huwelijk loopt spaak. Met Ebbe, die aan de drank is, moet ze trouwen want ze is zwanger. Ook dat huwelijk gaat naar de knoppen.

Ondertussen is ze een gevierd schrijfster geworden, maar het huwelijk is voor haar als vrouw te benauwend. En ze krijgt, in een tijd waarin zwangerschapspreventie nog niet bestond, te maken met ongewenste zwangerschappen. In totaal zal Tove vier keer trouwen, drie keer scheiden en twee abortussen ondergaan.

Als een medicijnenstudent, met wie ze ook zal trouwen, bij haar een abortus uitvoert geeft hij haar een pijnstillend middel. Aan die drug raakt Tove zwaar verslaafd, een tweede afhankelijkheid. Tove zal haar hele verdere leven met afhankelijkheid worstelen. Op 58-jarige leeftijd maakt ze zelf een einde aan haar leven.

Ook dit laatste autobiografische deel van De Kopenhagentrilogie is een schitterend verhaal. Op een realistische manier doet Tove Ditlevsen verslag van wat ze meemaakt, waarbij ze zichzelf niet spaart. Al met al vond ik de hele Kopenhagentrilogie een indrukwekkend levensverhaal.

Leen deze titel

  • Tove Ditlevsen Afhankelijkheid

    Tove Ditlevsen beschrijft haar vier huwelijken, waaronder die met de arts die haar van verslavende pijnstillers voorzag, waardoor ze in een ontwenningskliniek moest worden opgenomen.

    Gedrukt boek

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb