Helaas ervaren sommige klanten momenteel een storing met de Wise-app. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen. Wel kun je inloggen op Mijn dbieb via www.dbieb.nl Onze excuses voor het ongemak.

De regels van het ciderhuis

John Irving

04-07-2024 Tip van Richtje

Dit boek, een vertaling van The ciderhouse rules, kwam ik al zoekend in de online bibliotheek tegen en besloot het te herlezen. Het was al lang geleden dat ik het had gelezen en ik kon me alleen nog herinneren dat ik het een erg leuk boek vond.

Het verhaal in dit dikke boek speelt zich af in de staat Maine (VS) in de eerste helft van de 20ste eeuw. Hoofdpersoon is Homer Wells, een wees die opgroeit in het weeshuis van dokter Wilbur Larch. Deze dokter heeft niet alleen de leiding over het weeshuis, maar is ook verloskundige en aborteur. Hij 'verlost' ongewenst zwangere vrouwen in het begin van de zwangerschap van de foetus. Ongewenst zwangere vrouwen met een voldragen zwangerschap verlost hij van het kind door ze op te nemen in zijn weeshuis, en voor de kinderen zoekt hij pleegouders.

Voor Homer Wells was al een paar keer een pleeggezin gevonden, maar dat liep steeds mis. Het weeshuis wordt zijn thuis en hij is de favoriete wees van dokter Larch. Larch ziet zelfs zoveel in Homer dat hij hem nog voor zijn 20ste opleidt in de verloskunde. Opleiden tot een aborteur zal niet gaan omdat Homer zich bij een onderzoek op een overleden foetus realiseert dat het bij de foetussen die Larch aborteert wel degelijk om een levend mensje gaat.

Op een dag bezoekt een jong stel het tehuis om een abortus te ondergaan. Homer gaat in op hun aanbod mee te gaan naar hun woonplaats aan de kust. Daar opent zich een volkomen nieuwe wereld voor Homer. Hij ziet daar bijvoorbeeld voor het eerst de zee. Homer vermaakt zich prima in zijn nieuwe omgeving maar verlangt anderzijds ook terug naar zijn leven in het weeshuis en zijn geliefde dokter Larch.

Hoewel dit boek al in 1985 is geschreven is het thema abortus nog steeds actueel. Denk maar aan de recente verboden voor abortus in de conservatieve staten van de VS.

De manier van schrijven van Irving maakt dat je je heel goed kunt inleven in de karakters en hun emoties. Ook leest het heerlijk weg. Daarbij niet te vergeten de humor die zeker niet ontbreekt. Voor mij een reden om meer titels van hem te gaan lezen.
 

Leen deze titel

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb