De kant van Ada

Peter Middendorp

14-03-2024 Tip van Richtje

De Kant van Ada is de tegenhanger van ‘Jij bent van mij’ van dezelfde schrijver, dat boek is geïnspireerd op de verkrachting en moord op Marianna Vaatstra in 1999. In ‘Jij bent van mij’ lezen we over de gedachten van de dader, Tille; over zijn ‘kant van het verhaal’, over wat hem tot de verkrachting en de moord op het meisje Rosalinde, heeft gebracht. In ‘De kant van Ada’ kruipen we in het hoofd van zijn vrouw Ada. Daarin lezen we wat de misdaad van haar man met haar doet. Ze voelt zich slachtoffer, maar tegelijkertijd mededader, want had ze de misdaad van haar man niet kunnen voorkomen door in te gaan op de seksuele verlangens van haar man? En, had ze niet altijd ergens in haar achterhoofd geweten wat Tille had gedaan 13 jaar geleden?

Aan de hand van deze vragen die Ada zichzelf stelt leert de lezer haar kennen als een volgzame vrouw die nooit tegenspraak leverde aan haar man, die het duidelijk voor het zeggen had. Er was altijd een zekere mate van spanning binnen het gezin. En er gebeurden zaken die niet helemaal normaal waren, bijvoorbeeld dat Tille wel op een rare manier naar zijn dochter keek toen ze wat ouder werd en in het toilet ging ruiken als zijn dochter daar was geweest. Gebeurtenissen die Ada had weggestopt in haar hoofd, maar die na de arrestatie van Tille naar boven komen. Na de arrestatie stort Ada volledig in, ze krijgt hulp van lieve mensen. Langzamerhand herstelt ze en ervaart zelfs een soort nieuwe vrijheid.

Alle zinnen in het boek hebben aan het eind van de zin geen punt en de stukjes tekst veranderen vaak van onderwerp, maar dat is begrijpelijk, want gaan gedachten in het hoofd ook niet vaak van de hak op de tak? Het maakt dat je je als lezer kunt inleven in de gevoelens van Ada, en kan voorstellen hoe het kwam dat ze zaken maar op hun beloop liep. Maar anderzijds dacht ik tijdens het lezen ook vaak, waarom heb je niet eerder wat gedaan, waarom bleef je bij die man? Ze liet alles maar zijn gangetje gaan zonder in te grijpen. Niet daadkrachtig ingesteld, maar dat is als buitenstaander natuurlijk gemakkelijk zeggen.

Al met al vond ik het boek wel indrukwekkend.

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb