Het kleine meisje van meneer Linh

Philippe Claudel

6-7-2023 Tip van Richtje

Dit boek is een vertaling van de Franse korte roman 'La petite fille de monsieur Linh' van schrijver en regisseur Philippe Claudel, die vooral bekend is door zijn roman 'De grijze zielen' (Les âmes grises). Het kleine meisje van meneer Linh kwam uit 2005. Het boek had ik eerder gelezen, maar omdat ik het zo prachtig vond heb ik het herlezen.

Het boek vertelt het verhaal van meneer Linh die een land in Zuidoost-Azië is ontvlucht nadat zijn dorp door een oorlog is verwoest. Zijn zoon en schoondochter zijn omgekomen in het oorlogsgeweld, hij heeft alleen zijn 10 dagen oude kleindochter Sang Diû kunnen redden. Samen met haar vlucht hij naar Europa. Aangekomen in Frankrijk worden ze ondergebracht in een asielzoekerscentrum, waar de mensen hem maar gek vinden en hem uitlachen, bijvoorbeeld als hij zijn kleindochter verzorgt. Linh voelt zich erg eenzaam, totdat hij ene heer Bark, een kettingrokende Fransman ontmoet. Alhoewel ze elkaar niet kunnen verstaan komen ze toch tot een soort gesprek en worden ze zelfs vrienden. Op een dag laat Linh een foto van zijn land zien en dan blijkt dat Bark het land herkent omdat hij vroeger in dat land als soldaat heeft gevochten. Bark toont daarover berouw, maar door de taalbarriè begrijpt Linh hem niet.

Als het AZC wordt verplaatst raakt meneer Linh tot zijn groot verdriet Bark kwijt. Maar meneer Linh weet het AZC te ontvluchten en vindt Bark terug aan de overkant van een drukke straat. Meneer Linh is zo blij dat hij de straat oversteekt zonder uit te kijken en wordt aangereden. Een ambulance wordt gebeld en zijn vriend Bark blijft bij hem. Sang Diû is ongedeerd. Hoe dat kan vertel ik hier niet, want dat is een spoiler. Lees het boek vooral zelf, want hoe klein ook, het verhaal is ontroerend en indrukwekkend. Ontroerend hoe de vriendschap tussen beide mannen wordt beschreven, indrukwekkend hoe het grote trauma van meneer Linh uit de doeken wordt gedaan. Voor mij is dit een gro(o)t(s)e kleine roman.

Leen deze titel

  • Philippe Claudel Het kleine meisje van meneer Linh

    Een oude man ontvlucht met zijn enkele weken oude kleindochter zijn door oorlog verscheurde land in Zuidoost-Azië om nieuw houvast te zoeken in een grote westerse stad.

    Gedrukt boek

  • inspiratie Bekijk details

    In de collectie van de bibliotheek vind je alle genres terug, van Spanning tot Literatuur en van Spiritualiteit tot Economie. Hier vind je heel veel lees-, luister- en kijktips van de bibliotheek!

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb