Jij bent van mij

Peter Middendorp

17-8-2023 Tip van Richtje

Dit boek gaat over een ogenschijnlijk doorsnee boer, vader van twee kleine kinderen, die als hij zich onrustig voelt gaat fietsen, ook 's nachts. Op een van zijn fietstochten komt hij een jong meisje tegen en hij vergrijpt zich aan haar. De volgende dag wordt ze dood gevonden in een weiland. Dit doet natuurlijk direct denken aan de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Dat klopt, want de schrijver heeft zich door die gebeurtenis laten inspireren. Ook andere feiten komen overeen met de 'zaak Vaatstra', zo duurt het ook dertien jaar voor de dader wordt opgepakt. Maar het boek van Peter Middendorp doet je als lezer in het hoofd van de dader kruipen.

Op een vernuftige manier maakt de ik-figuur, de boer, de lezer deelgenoot van zijn gedachten. Gedachten die worden afgewisseld met dialogen, en dat alles afwisselend in het heden en het verleden.  In gedeeltes kom je te weten wat zich heeft afgespeeld in die bewuste nacht, maar niet alles wordt duidelijk. Dertien jaar lang probeert de dader een zo normaal mogelijk leven als boer, echtgenoot en vader te leiden, maar zijn geweten begint hem en meer parten te spelen. Wat ik daarbij treffend vond is dat de ik-figuur spreekt over een ongeluk, en niet over een moord.  

Ik vond dit boek zeker het lezen waard, niet zozeer om de inhoud, maar meer vanwege de mooie schrijfstijl en de manier waarop de gedachten en beweegredenen van de dader zijn weergegeven.  Een aanrader.  

Leen deze titel

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb