Naar zachtheid en een warm omhelzen

Adriaan van Dis

30-05-2024 Tip van Richtje

In dit in 2023 verschenen autobiografische boek gaat Van Dis terug naar zijn jeugd. Iets wat hij ook deed in de titels Nathan Sid, Indische duinen en Ik kom terug. In Naar zachtheid ........ vertelt hij over zijn lange logeerpartij bij zijn grootvader in de stad wanneer hij negen jaar is. Omdat de thuissituatie slecht is doordat zijn vader lijdt aan een kampsyndroom is het beter dat de jonge Adriaan uit logeren gaat. Grootvader is een stuurse man die nu dan wel in de stad woont, maar zich gedraagt als een hereboer; grootvaders wil is wet. Maar dan Ommi. Ommi is een meid voor dag en nacht die al sinds mensenheugenis bij grootvader in dienst is, niets verdient maar alleen maar kost en inwoning krijgt. Jarenlang heeft ze moeten leven naar de luimen van grootvader, maar de laatste tijd verzet ze zich steeds meer tegen haar dienende rol. Ze is een wijze vrouw die Sproet, zoals ze Adriaan noemt, een warm hart toedraagt, hem omarmt. Ze is dan wel niet de echte oma van hem, maar het voelt wel zo.

Adriaan gaat niet naar school als hij bij grootvader logeert, maar krijgt wel les van een oude vriend van Ommi, die in het verzet heeft gezeten. In het huis van grootvader vindt Adriaan een plakboek van Ommi, met allerlei artikelen over de oorlog. De oorlog intrigeert hem enorm. Adriaan wil net zo moedig zijn als Ommi en de oude vriend, maar hij is nog maar een onzeker kind. Van Ommi leert hij dat het helemaal niet erg is om onzeker te zijn en te blijven.

De schrijver vertelt het verhaal over de jonge Adriaan van een afstandje, in de hij-vorm, maar toch doet het verhaal je helemaal in de huid van de negenjarige jongen kruipen. Dit prachtig geschreven boek, waarin de humor niet ontbreekt, heb ik evenals andere titels van Van Dis, met veel plezier gelezen.

Leen deze titel

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb