Nirwana

Tommy Wieringa

30-11-2023 Tip van Richtje

Als jongen woont hoofdpersoon Hugo Adema bij zijn grootouders terwijl zijn broer Willem bij zijn ouders mag blijven. Reden van deze scheiding is dat de twee boers elkaar de tent uitvechten. Hugo voelt zich verbannen van zijn ouders. Grootvader, pake Willem, heeft in WO II met de nazi's samengewerkt. Zijn familie weet daarvan maar zwijgt daarover in alle talen; wel wordt gesproken over zijn daden voor het verzet. Op een dag ziet Hugo tijdens het zwemmen een tatoeage op de arm van pake Willem, wat later een teken van de Waffen SS blijkt te zijn. Hugo raakt het beeld van dat teken zijn leven lang niet kwijt.

Twintig jaar later, het is 2016, hebben de twee broers zich totaal verschillend ontwikkeld. Willem is de erfopvolger van het grote offshore bedrijf van de familie geworden. Hugo is een gevierd kunstschilder geworden. Vlak na de honderdste verjaardag van pake Willem ontmoet Hugo schrijver Wieringa (jawel, de schrijver himself), die hem op het NIOD (Nederlandse Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies)-dossier van pake Willem wijst. Hugo gaat zelf op onderzoek uit en na bemachtiging van het dagboek van pake blijkt klip en klaar dat hij lid is geweest van de Waffen SS en dat hij later, als het zich laat aanzien dat de Duitsers de oorlog verliezen, de kant van het verzet koos. Hugo worstelt hoe om te gaan met die wetenschap, moet hij dit wereldkundig maken?

In dit familieverhaal speelt vuur en verbranding een rol, vuur in de vorm van de oorlog, verbranding dat leidt tot opwarming van de aarde, enzovoort. In het boek geeft de schrijver veel meningen over maatschappelijke vraagstukken naar voren, waaronder bijvoorbeeld over politiek: pake Willem was aanhanger van de nazi's en kleinzoon Willem neigt naar extreemrechts van Thierry Baudet.

De uitweidingen over vuur spraken mij minder aan, maar dat mocht mijn leespret niet drukken. Want het verhaal rond de familie en het geheim van pake vond ik prachtig omschreven. Eenmaal begonnen in dit boek kun je het moeilijk wegleggen.

Leen deze titel

  • Tommy Wieringa Nirwana

    Een man uit een invloedrijke familie keert terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en het oorlogsverleden van zijn grootvader te onderzoeken.

    Gedrukt boek

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb