Schemering

Philippe Claudel

25-04-2024 Tip van Richtje

Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in een keizerrijk dat zou kunnen liggen in Midden-Europa. Op een ijselijk koude winterdag wordt de plaatselijke priester dood aangetroffen. Zijn hoofd blijkt te zijn verbrijzeld met een steen. De inwoners van het dorp, waar normaal gesproken niets gebeurt, zijn ontzet over de moord.

Voor de plaatselijke politieman Nourio is het moordgeval een afleiding in zijn gezapige leven. Samen met zijn assistent Baraj zet hij alles in het werk de dader te vinden. Nourio komt van elders en wordt in het dorp gezien als een slimmerik, terwijl zijn assistent, autochtone dorpsbewoner, doorgaat voor een dommerik. Politieman Nourio ziet in de moord kansen voor zichzelf om promotie maken, assistent Baraj denkt echter dat het voorval slechte tijden en ongeluk aankondigt.

Tot de moord leven christenen en moslims naast elkaar in het dorp, maar de christenen zijn in de meerderheid en vormen de gevestigde orde. Moslims worden getolereerd, maar moeten niet te veel aanwezig zijn, niet opvallen. Maar er broeit iets: het dorp bevindt zich aan de grens van het keizerrijk en over de grens wonen de moslims. Voor het keizerrijk vormen de moslims een bedreiging.

Ondertussen komt het onderzoek naar de moord geen stap verder. Aanvankelijk wilde politieman Nourio de waarheid over de moord ontdekken, maar als hij contact heeft met de belangrijke rapporteur van het keizerrijk wordt hij in zijn ijdelheid gestreeld en laat hij zich door de rapporteur woorden in de mond leggen. Woorden die zeggen dat moet worden gezocht naar ‘de werkbare waarheid’. Oftewel een waarheid waarmee de onrust in het dorp wordt weggenomen. De dorpsbevolking wordt aangespoord zijn stem te laten horen, waarmee het keizerrijk een instrument heeft om de schuld op de moslims te schuiven. Het leidt tot een volkstribunaal en de moslims worden misdaden en wreedheden aangedaan. Het laat zich raden dat hierbij wordt verwezen naar het populisme dat vandaag de dag opgang maakt. En naar hoe, al sinds mensenheugenis, minderheden in de maatschappij worden onderdrukt. Dit verhaal kan zomaar in de huidige tijd worden geplaatst.

Alhoewel dit boek niet een whodunit is krijgen we gelukkig aan het einde van het boek toch nog duidelijk wie de dader van de moord is, die uit onvermoede hoek komt. Ik vond dit een fijn boek dat tot nadenken stemt maar prettig wegleest.

Leen deze titel

  • Philippe Claudel Schemering

    Als er een moord wordt gepleegd wijst de katholieke kerk met de beschuldigende vinger naar de moslimbevolking.

    Gedrukt boek

Richtje

Medewerker informatie & advies bij dbieb

Ik verricht secretariaatswerkzaamheden en HR-taken op administratief gebied. Daarnaast werk ik voor de unit Digitaal van dbieb. Ook ik hou van lezen, franstalige romans in het bijzonder. Als ik een leuk franstalig boek heb gelezen dat ook in het Nederlands is verschenen kun je hier een klein verslagje lezen. Ook Nederlandse literatuur/lectuur is niet te versmaden.

Tips van Richtje

alle tips van richtje

Meer tips van dbieb

terug naar tips van dbieb