Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

PéPé Smit

05-02-2024 Tip van Neeltje

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024 staat op veel scholen het prentenboek ‘Help! Een verrassing!’ (Miriam Bos) centraal. Een mooi prentenboek over lieve vrienden die jou kennen en die precies weten welke verrassingen jij fijn vindt. Daarnaast hebben nog 9 andere prachtige prentenboeken een plekje gekregen in de prentenboeken top 10 van 2024. Ook deze zijn zeer de moeit waard om (voor) te lezen.Het boek ‘Fred en de (bijna mislukte) verjaardag’, geschreven en geïllustreerd door PéPé Smit is daar één van. Ook dit boek gaat over lieve vrienden en een mooie verrassing. Je kunt het in jouw groep gebruiken om een vervolg te geven aan het thema van het boek van Miriam Bos.

‘Cadeautje?’ Vraagt Fred? ‘Wat is dat nou weer?’

‘Een ding’, zegt Anton, ‘een ding dat je niet hebt maar wel wil. Zonder cadeau is het geen verjaardag, dus ga nu maar weer weg’

Fred het hert komt er bij toeval achter dat Anton de boswachter jarig is. Fred heeft geen idee wat dat is, jarig zijn. Als hij van Anton begrijpt dat er een verjaardagstaart èn een cadeautje bij horen gaat hij gauw aan de slag. Want Anton zit in zijn eentje, zonder taart en cadeautje, te sippen in zijn boshut. Dat is best zielig. Maar wat zou Anton voor cadeautje willen hebben? Fred vraagt raad bij de andere bosdieren. Zij weten precies wat ze zèlf graag zouden krijgen. Konijn wil een grote bos wortels, uil wil graag stilte en alleen zijn en Eekhoorn wil heel veel eikels. Muis gunt Anton een baby (want die krijgt ze zelf heel vaak en ze kan er best eentje missen). Fred denkt dat Anton liever iets anders zou krijgen. Maar wat? Ten einde raad gaan de dieren met z’n allen naar Anton om het hemzelf te vragen. En komen dan tot de ontdekking dat een feest met alle bosdieren precies het goede cadeautje voor Anton blijkt te zijn! HERTelijk gefeliciteerd Anton! Maar… hoe komt het met de verjaardagstaart?

Dit boek is een prentenboek, geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Lessuggesties:

Praat met de kinderen over het boek:

 • Welke cadeautjes komen allemaal in het boek voor? Passen de cadeautjes bij deverschillende dieren? Waarom wel of niet? Welk cadeautje zou goed bij Fred hethert passen?
 • Wat zou een goed cadeautje voor een boswachter zijn?
 • Is het fijn als iemand een cadeautje kiest dat je ècht leuk vindt? Waarom?
 • Wat was jouw mooiste cadeau ooit? Kan een cadeau ook iets anders zijn dan ietsdat je in een winkel kunt kopen?
 • Kunnen de kinderen ook cadeautjes bedenken bij karakters uit andere boeken? Wat zou Kikker graag cadeau krijgen? Waar maak je Tomke heel blij mee?
 • Kunnen de kinderen ook verrassingen voor elkaar bedenken? Bedenk of je alscadeautje iets aardigs voor een ander kan doen. Geef de kinderen de opdracht omdie dag iets aardigs voor een andere leerling te doen. Kom er later op de dag/in deweek op terug. Is het gelukt? Wat heb je gedaan? Hoe voelt het als iemand iets aardigs voor je doet?
 • Maak met de kinderen de verjaardagstaart in het boek. Hadden de kinderenverwacht dat de verjaardagstaart er zo uit zou zien?
 • Lees het boek gerust meer dan één keer voor. Volwassenen vinden herhaling saai, maar voor kinderen is het juist leuk. Bespreek iedere keer iets anders na het lezen.Je kunt praten over het onderwerp of over de karakters in het boek. Vraag of kinderen zich in het verhaal herkent. Stel vooraf een luistervraag. Zo blijven kinderen erbij betrokken.

Zou je vaker willen voorlezen maar heb je een ‘duwtje’ in de rug nodig? Doe dan mee aande Hebban Voorleeschallenge (Maak een gratis account aan via deze link).

Wil je meer weten over de Nationale Voorleesdagen en een overzicht krijgen van alleboeken uit de prentenboek top 10? Neem dan een kijkje op deze website.

Tip om ook te lezen: 

Fred het hert weet niet wat een cadeautje is. ‘Een ding’ zegt Anton.Maar wat nu als je niet weet wat het ding dat voor je ligt precies is? Daarover gaat het prentenboek ‘Het Ding’ van Simon Puttock.Een boek over een vriendschap en een verrassend voorwerp.

Leen deze titel

 • Pépé Smit Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

  Boswachter Anton is jarig en hij is helmaal alleen in zijn boshut zonder taart en cadeautjes. Fred het hert vindt het zielig en besluit er iets aan te doen. Met kleurenillustraties. Oblong prentenboek....

  Gedrukt boek

 • Simon Puttock Het Ding

  Op een dag komt het Ding uit de lucht vallen en blijft roerloos liggen. Alle dieren komen kijken. Maar wat is het? Er wordt een hele kermis om het Ding gebouwd. Totdat de dieren er ruzie om krijgen. Ineens...

  Gedrukt boek

Neeltje

Leesconsulent & Mediacoach

Hoi ik ben Neeltje. Ik werk in de bieb als leesconsulent en mediacoach. Ik houd erg van lange wandelingen maken (daar zijn ook hele leuke boeken over te vinden) en van kamperen in de natuur. Ik ben dol op vogels en ga regelmatig met mijn verrekijker op pad om te kijken of ik weer bijzondere exemplaren kan spotten. Daarnaast heb ik de leukste baan van de wereld: Ik mag iedere dag leerkrachten en leerlingen vertellen over prachtige boeken en over hoe fijn het is om te lezen.

Mijn favoriete boeken zijn boeken waarin hele mooie zinnen staan. Of hele mooie gedachtes van de hoofdpersoon. Dan ben ik vaak jaloers; ik zou willen dat ik zulke mooi zinnen kon schrijven of zulke mooie gedachtes kon bedenken als de schrijver heeft gedaan. Hele mooie zinnen en gedachtes lees je bijvoorbeeld in het boek ‘De onwaarschijnlijkheid van alles’. Een prachtig boek dat heel anders eindigt dan je vooraf denkt. Het is mijn favoriete boek en ik raad iedereen in mijn omgeving nu aan. Dus nu ook aan jou. Ik hou er ook van als een hoofdpersoon iets verdrietigs of moeilijks meemaakt in een boek, zoals in ‘We moeten je iets vertellen’ of ‘De spin en de sleutel’. Dan vraag ik me altijd af ‘hoe zou ik me voelen als dit mij overkwam? En hoe zou ik het oplossen?’ Als de hoofdpersoon iets spannends meemaakt, zoals in ‘Hart van staal’ dan zit ik op het puntje van mijn stoel en houd mijn adem in. Als dat maar goed afloopt!

En dat is precies wat boeken lezen zo fijn maakt: Alles kan gebeuren en het is altijd een verrassing hoe een verhaal zal aflopen. Ik vind het ook leuk om zelf teksten te schrijven. Ik schrijf gedichten en korte verhaaltjes. Dat doe ik vaak in het Frysk, dat is de taal van mijn hart. En wie weet kan ik daar ooit zelf nog een boek van maken. Dat zou ik echt fantastisch vinden!

Meer jeugdtips van dbieb

terug naar begin de week met een boek